Hlavní obsah

Mladou ženu postihla vážná forma rakoviny, zachránili jí život rozříznutím vedví

Novinky, Jakub Kynčl
Balmoral

Kanaďanka Janis Ollsonová je zřejmě první ženou na světě, které lékaři doslova odřízli dolní část těla, aby jí zachránili život před rakovinným bujením. A povedlo se, tedy alespoň zatím to tak vypadá.

Článek

Jsou tomu tři roky, kdy byla 31letá Janis Olssonová těhotná a čekala druhé dítě.. V té době už několik let trpěla obrovskými bolestmi v kříži, které byly stále horší a horší. Po porodu se rozhodla podstoupit několik vyšetření, která přinesla velmi nepříjemnou diagnózu - rakovinu kostí.

Experti na léčbu rakoviny v Torontu uvedli, že museli ženu "rozříznout vejpůl", aby ji rakovinného bujení zbavili. Uřízli jí nohu, spodní část páteře a polovinu pánve. Problém byl, že dost dobře nevěděli, jak ji poté opět "sestavit" dohromady tak, aby mohla vést normální život.

Nakonec se rozhodli konzultovat situaci s odborníky v minnesotském Rochesteru. Po dohodě lékaři odsouhlasili, že vyzkouší něco nového. Jiná alternativa totiž neexistovala. Ollsonová se stala prvním člověkem na světě, jehož zdravá noha byla připojena k tělu pomocí speciálně přetvarované kosti z její amputované nohy, místo které dostala protézu. Ta je přes speciální systém napojená ke zbytku těla.

Umí se přizpůsobit a bojuje

Tři roky po zákroku je žena naživu a užívá si dle svých slov krás života. Na terénním motorovém vozíku jezdí se svou dcerou do školy a s manželem jezdí běžně na nákupy. Dnes žije bez rakoviny, ale s vědomím, že se může zákeřná nemoc kdykoliv vrátit.

"Není toho moc, co by mě zastavilo, že bych si řekla - to dělat nezvládnu. Když musím do schodů, můžu se po nich plazit. Umím se o sebe postarat. Nechci aby lidé říkali: 'To jsou Ollsonovi, ty nemůžeme pozvat, protože sem nemůžou s vozíkem," prohlásila žena, která nese svůj smutný úděl velmi odvážně.

Reklama

Výběr článků

Načítám