Hlavní obsah

Nebezpečný korýš - zabiják se šíří Evropou

– Grafham
Novinky, Dagmar Plecháčová

Vypadá jako miniaturní neškodná kreveta, ale ve skutečnosti představuje nebezpečí pro mnoho původních obyvatel vodní říše. Ať už jde o korýše či mladé ryby, ale i hmyz, například znakoplavky, všichni jsou v ohrožení. Řeč je o invazivním druhu korýše s názvem blešivec ježatý (Dikerogammarus villosus), který byl nyní objeven i ve Velké Británii a má přízvisko zabiják.

Článek

Drobný živočich měřící od tří milimetrů do tří centimetrů byl vyloven rybáři z vodní nádrže Grafham v hrabství Cambridgeshire, odkud byl převezen do laboratoře na identifikaci. Výskyt blešivce přitom představuje největší nebezpečí z důvodu možné změny životního prostředí, jelikož v místě může dojít k vyhubení některého z původních druhů.

Nebezpečný korýš se během posledních deseti let rozšířil téměř po celé Západní Evropě, a to především řekou Dunaj. Přízvisko zabiják si přitom blešivec ježatý vysloužil především za to, že svou kořist nezabíjí cíleně jen kvůli potravě, ale často ji jen usmrtí a nepozře.

V Česku se blešivec v minulosti objevil v Labi a ve Vltavě

„Jsme překvapeni, že se tento korýš objevil v Británii. V současnosti zkoumáme stupeň závažnosti problému a skutečnost, zda se nachází pouze ve vodách Grafhamu nebo jsou zasažena i okolní jezera,“ uvedl Paul Leinster z agentury pro životní prostředí.

V Česku jsou zkušenosti s blešivcem poměrně hojné. V roce 1998 se objevil v Labi a o deset let později se dostal i do Vltavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám