Hlavní obsah

Pokrm z rychlého občerstvení ani po 137 dnech nenapadla plíseň

New York

Jak „zdravé a neškodné“ je jídlo z fast foodů se rozhodla ověřit newyorská umělkyně Sally Daviesová triviální zkouškou. Letos 10. dubna si v pobočce řetězce McDonald's koupila klasické menu Happy Meal – hamburger a hranolky. Jídlo ale nezkonzumovala, nýbrž ho doma v kuchyni volně položila na tác. Každý den pak fotografovala proměnu tohoto pokrmu. Ani po 137 dnech se ale nedočkala žádné závratné změny.

Článek

Hranolky jsou jako čerstvé, žemle trochu ovadlá a maso z hamburgeru jen trochu seschlo. O plísních a rozpadu tohoto „biologického“ materiálu nemůže být ani řeč. Každý jiný organický materiál položený volně na vzduchu by přitom po tolika dnech byl jen hromádkou hnědočerné mazlavé hmoty obalené různými druhy plísní.

Záměr Sally Daviesové byl jasný. Chtěla svým přátelům a známým, kteří do McDonald's chodí, ukázat, co si do svých žaludků dobrovolně ukládají

„Jídlo, které se ani po čtvrt roce nezkazí, které nejeví ani sebemenší známky rozkladu, nemůže být pro lidské trávení neškodné,“ míní Daviesová, která své fotky pravidelně sdílí na internetu.

Daviesová pochází z kanadského Winnipegu. V současnosti žije a tvoří v New Yorku, kde svá díla rovněž vystavuje. Věnuje se fotografii i malbě. Její díla si zahrála také v seriálu Sex ve městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám