Hlavní obsah

Jedenáctiletý chlapec přestane dýchat pokaždé, když usne

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gosport

Ani lékaři nevěřili, že by se Liam Derbyshire z anglického Gosportu dožil dalších narozenin od chvíle, kdy mu jako dítěti byla diagnostikována rakovina a zároveň vzácné onemocnění, při kterém přestává v noci dýchat. Liamovým rodičům lékaři proto sdělili, že jejich syn s nimi nebude déle než šest týdnů.

Foto: Profimedia.cz

Chlapec přestává dýchat vždy ve chvíli, kdy usne. Musí ho proto hlídat speciální přístroj, který obnoví dýchací funkce. Ilustrační foto.

Článek

Ačkoli malý školák přestane dýchat pokaždé, když usne, díky speciálnímu přístroji, který ho drží při životě, mohl oslavit už své jedenácté narozeniny.

Liam trpí vzácným onemocněním zvaným centrální hypoventilace, která způsobuje útlum dýchání v sobě spánku. Rodina chlapce utratila desetitisíce korun za přístroj, který je pro Liama nezbytný, zároveň mu do pokoje instalovali nouzové osvětlení, které by ohlásilo v noci případný výpadek proudu.

Chlapcův stav předčil veškerá očekávání

„Lékaři jsou každý den překvapeni, jak dobře se mu daří. Liam totiž překonal veškeré jejich negativní prognózy. Vždy jsme chtěli, aby měl normální život, což není zcela možné, ale jeho výsledky předčily veškerá očekávání,“ uvedla chlapcova matka Kim.

Chlapec navštěvuje specializovanou školu v Farehamu, přičemž u krku musí mít neustále připevněnou dýchací trubičku, na to už je prý však Liam zvyklý.

Liam si užívá života stejně jako ostatní děti

„Musíme ho střežit jako oko v hlavě. Je plný života a opravdu fantastický, neustále se směje. Zároveň je ale i tak láskyplný. Má normální vlastnosti jako jiné děti, každý den s ním je pro nás odměnou,“ dodala Kim.

„Je to velice vzácné onemocnění. Liam je prvním pacientem s diagnózou centrální hypoventilace od doby, kdy pracuji v této nemocnici, což je dvanáct let. Opravdu neobvyklé je i to, že chlapec trpěl rakovinou a měl ještě problémy se střevy. Nenašel jsem žádné zprávy o dítěti, které by mělo všechny tyto komplikace a přežilo by. Je to opravdu úžasné, řekl bych, že je jedinečný v rámci celého světa,“ řekl Gary Connett, doktor, který chlapce dlouhodobě léčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám