Hlavní obsah

Největší ohňostroj v historii Francie

Novinky, brm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Desetitisíce Pařížanů sledovaly ve středu v noci možná největší ohňostroj v historii Francie. Vyvrcholily jím několikadenní oslavy výročí pádu Bastilly, nejdůležitějšího francouzského státního svátku.

Článek

Oblohu nad Eiffelovou věží a dalšími paláci v centru Paříže ozářily více než tři tuny pyrotechniky. Ohňostroj trval bezmála 30 minut a řídilo ho 80 pyrotechniků.

Letošním tématem bylo 40 let kulturní spolupráce mezi francouzsky mluvícími národy, a tak v různých chvílích ohnivé obrazce znázorňovali symboly například Kanady, Haiti, Belgie, Rumunska, Vietnamu, Kambodži apod.

Ohňostroj provázely z městských ampliónů například písně šanzoniéra Charlese Aznavoura nebo senegalského zpěváka Youssou N'Doura. Pádem Bastilly - obávaného vězení v centru Paříže - v roce 1789 začala Francouzská revoluce, která zahájila přechod od monarchie k republice. Francouzi den Bastilly slaví nejen jako den své státnosti, ale i jako událost, která lidstvu přinesla pojmy jako svoboda, rovnost a lidská práva obecně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám