Hlavní obsah

Australská restaurace pokutuje za nedojedená jídla

– Sydney

Japonka Jukako Ičikawová podnikající v Austrálii se bojí o planetu Zemi a její budoucnost. Vracení nesnědeného jídla jí připadá jako hýření potravinami a obnovitelnými zdroji, takže se rozhodla učinit tomu přítrž alespoň ve své restauraci Wafu v Sydney. Kdo tam obsah svého talíře nedojí a vrátí, zaplatí o 30 procent více.

Foto: Profimedia.cz

V australské restauraci Wafu smíte nechat pouze citrónovou kůru, koření a omáčku wasabi. Za všechny další zbytky platíte 30 procent z ceny pokrmu navíc. Ilustrační foto

Článek

„Abychom také přispěli k vytvoření trvale udržitelné budoucnosti, rozhodli jsme se požadovat od našich zákazníků více než jiné restaurace,“ obhajuje svou politiku Ičikawová.

Její restaurace přitom nabízí biopokrmy prosté glutamátů, mléčných produktů, cukru a vajíček. A pokud jídlo v tomto podniku nedojíte, obsluha vás požádá, ať jdete příště jinam.

Sníst vše znamená ctít hodnoty potravin

„Dojíst pokrm znamená, že sníte vše kromě citronových koleček, gari (zázvoru na suši) a křenu wasabi. A pamatujte na to, že zelenina a salát na okraji talíře nejsou ozdoba, ale jsou součástí pokrmu,“ varují texty v menu.

Ičikawová extrémní přístup ke klientům hájí. „Wafu není jen restaurace, je to také soubor osobních etických hodnot vůči výživě a potravinám. Jsme oddáni nejen servírování jídel, která jsou výživově hodnotná vůči tělu, ale aktivně jsme se zapojili do boje s mrháním a velmi vážně jsme přijali zodpovědnost za životní prostředí a trvale obnovitelné zdroje pro budoucnost,“ vysvětluje majitelka podniku.

Reklama

Výběr článků

Načítám