Hlavní obsah

Nejšikmější věž již není v Pise, překonal ji mrakodrap v Abú Zabí

– Abú Zabí

Nový mrakodrap v Abú Zabí byl uznán Guinnessovou knihou rekordů za nejšikmější věž na světě. Moderní stavba s názvem Capital Gate připravila o primát starobylou věž v italské Pise. Informoval o tom v neděli tisk ve Spojených arabských emirátech.

Foto: Profimedia.cz

Mrakodrap Capital Gate v Abú Zabí

Článek

Mrakodrap Capital Gate staví národní společnost ADNAC, která se zabývá výstavnictvím. Budova by měla být součástí velkého výstaviště. Je vysoká 160 metrů a čítá 35 podlaží.

Na rozdíl od věže v Pise, která byla dostavěna ve 14. století, architekti mrakodrap v Abú Zabí vyprojektovali cíleně nakřivo. Stavba je tak vychýlena z osy počínaje 12. patrem.

Do Guinnessovy knihy rekordů byl mrakodrap zapsán jako nejvychýlenější stavba světa. Sklon činí 18 stupňů, což je čtyřikrát více, než u věže v Pise. Dokončen by měl být na konci tohoto roku. Měly by v něm být kanceláře, ale také pětihvězdičkový hotel.

Hospodářské centrum SAE Dubaj pro změnu drží primát nejvyšší budovy světa. Mrakodrap Burdž Chalífa, který je vysoký 828 metrů a má 200 podlaží, byl slavnostně otevřen letos v lednu.

Vrchol zvonice v Pise je odkloněn od vertikální osy zhruba o čtyři metry. Postavena byla v několika etapách mezi lety 1174 až 1370. Válcová stavba se začala kvůli nepevnému podloží záhy naklánět a tehdejší stavitelé se ji zprvu snažili opticky narovnat vkládáním lichoběžníkových kamenů, naklánění ale nikdy nezastavili.

Foto: ČTK

Nejvyšší mrakodrap světa v Dubaji Burdž Chalífa

Se stabilizací zvonice se po letech úvah začalo v roce 1990 a do ukončení prací v roce 2001 se expertům podařilo vertikální náklon zmenšit o 40 centimetrů. Následné dlouhodobé monitorování prokázalo, že dál už se věž od své osy neodklání. Jedno z největších turistických lákadel Itálie je tak podle expertů bezpečné na dalších 300 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám