Hlavní obsah

Rakouští heterosexuálové chtějí právo uzavírat registrované partnerství

Vídeň

Dlouhá léta gayové v konzervativním Rakousku bojovali za právo uzavírat alespoň registrované partnerství, když jim klasické manželství zákonodárci stále upírají. Od letošního ledna konečně mohou do partnerských svazků vstupovat a už je tu boj nový. Tato forma soužití se totiž zalíbila některým rakouským heterosexuálům a začali bojovat za to, aby mohli do tohoto státem požehnaného svazku vstupovat i oni.

Foto: Profimedia.cz

Rakouský pár chce vstoupil do registrovaného partnerství. To je však v zemi umožněno pouze homosexuálním párům.

Článek

Partneři Helga Ratzenböcková a Martin Seydl si najali uznávaného právníka, který jim má vybojovat to, co je běžné například ve Francii. Tam totiž tzv. občanský pakt solidarity (Pacs) mohou uzavírat dvě osoby bez ohledu na pohlaví a sexuální orientaci.

V roce 2009 tvořili heterosexuálové celých 95 procent ze všech párů, které uzavřely Pacs (pact civil de solidarite).

Francouzi stále více upřednostňují partnerství před svatbou

Jak roste obliba této formy vztahu, upadá ve Francii obliba klasického manželství. Vstup do manželství bez rozdílu pohlaví a sexuální orientace umožňuje dvěma osobám Belgie, Nizozemí, Španělsko, Švédsko, Norsko a nejnověji i Portugalsko.

„Tento pár už má dospělé děti a nehodlá v budoucnosti adoptovat další. Mají zájem o uvolněnější a modernější formu partnerství s kratší rozvodovou lhůtou a menšími závazky na výživné,“ vysvětluje právník Helmut Graupner zastupující Ratzenböckovou a Seydla.

Právník bojuje za znevýhodněné páry

Vyjma této dvojice také bojuje za právo na klasické manželství u dvou homosexuálních párů. Graupner přitom vystupuje s argumentem použitelným u všech tří klientských párů.

„Nemůžete si být jen tak trochu rovni před zákonem, stejně tak nemůžete být totiž jen tak trochu mrtví či tak trochu těhotní. Můžete si být pouze rovni, nebo nerovni,“ dodal právní zástupce.

Podle rakouského soudu jsou děti posláním manželství

Rakouský Ústavní soud ale zamítl manželství homosexuálů v roce 2003 s tím, že posláním manželství je reprodukce. Graupner to odmítá. Manželství podle něj uzavírají i páry zcela neplodné a řada manželství zůstává do smrti bezdětná.

Od 1. ledna 2010 uzavřelo v Rakousku registrované partnerství 270 párů, z toho 185 tvořili gayové a 85 lesbičky.

Reklama

Výběr článků

Načítám