Hlavní obsah

Shetlandští školáci už nemusí povinně plést svetry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gasgow

Po celá staletí se museli shetlandští školáci učit plést tradiční svetry. Vzory a vlna ze skotských ostrovů jsou totiž velmi ceněné po celém světě a jeden svetr vyjde na tisíce korun. Ovšem od nového školního roku se s jehlicemi už děti z ostrovů trápit nemusejí, pokud nechtějí. Povinný předmět z osnov zmizí a stane se volitelným předmětem.

Foto: Profimedia.cz

Vzory a vlna ze skotských ostrovů jsou velmi ceněné po celém světě a jeden svetr vyjde na tisíce korun.

Článek

Celkem na Shetlandských ostrovech učí pletení čtrnáct externích kantorů. Většina z nich odejde do důchodu a zbytek bude vyučovat volitelné předměty a pracovat v uměleckých dílnách. O pletení a vzorech se pak děti budou učit v rámci výtvarné výchovy.

Shetlandští radní byli jediní v celém Skotsku, kteří nutili děti už na základní škole učit se povinně pletení. Předmět jako samostatný vznikl až v sedmdesátých letech, ačkoli plést se učili všichni Shetlandští od nepaměti.

„Pletení se tu učí a bude učit jako součást tripartitní tradiční ekonomiky spolu s rybařením a tradičním zemědělstvím. Shetlandy jsou synonymem pro ostrovy trhu a pletení a bylo by nemyslitelné, že by toto umění vymřelo,“ uvedla shetlandská radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám