Hlavní obsah

Rybáři se napracují na chycení ryby 17krát více než v 19. století

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zásoby ryb okolo Velké Británie jsou na bodu mrazu. Moderní rybáři se nyní napracují na chycení ryby o určité velikosti 17krát více než jejich viktoriánští předkové. Tvrdí to mořští biologové z univerzity v Yorku.

Foto: Profimedia.cz

Navzdory vyspělejší technice než před sto lety rybáři nechytají takové množství ryb, jaké by očekávali. Ilustrační foto

Článek

Ačkoliv jsou kocábky v moderním rybolovu až 50krát efektivnější než ty používané v 19. století, stejně chytí pouze o třetinu více. Stavy některých druhů ryb, například halibuta, jsou v tamějších vodách natolik zdecimované, že je nyní až 500krát obtížnější je chytit oproti roku 1889. Nepomáhá ani velký technologický pokrok. Jednoduše přestává být co chytat.

Dramatický pokles je kladen za vinu agresivnímu rybolovu na mnoha místech, který nebral v potaz čas potřebný pro znovudosažení bezpečných počtů ryb. Rybářských lodí je prý navíc v okolí Velké Británie daleko více, než mohou tamější vody unést. Problém je prý daleko vážnější, než se vědci doposud domnívali.

"Britští rybáři nyní chytají průměrně 150 tisíc tun ryb ročně, což je zhruba dvojnásobek toho, co se chytalo před nějakými sto lety. Četnost některých druhů ryb přitom klesla už o neuvěřitelných 94 procent," uvedla vedoucí výzkumného projektu britské univerzity Ruth Thurstanová.

"Tento výzkum ujasňuje, že stavy ryb okolo Velké Británie jsou extrémně nízké a situace je daleko horší, než nastiňovaly i ty nejpesimističtější domněnky. Potřebujeme teď nechat ryby množit se, abychom měli i do budoucna stálý a jednoduchý přísun ryb z moře. Je to jako v bance - čím více peněz v ní máte, tím větší úroky dostáváte," dodala Thurstanová.

Reklama

Výběr článků

Načítám