Hlavní obsah

Stovky nahých lidí pózovaly za chladného počasí v anglickém parku

– Salford
Novinky, Dagmar Plecháčová

Dalším uměleckým počinem fotografa Spencera Tunicka jsou snímky z parku Salford poblíž anglického Manchesteru. Tunick je známý především svými fotografiemi početných skupin nahých dobrovolníků, kteří mu ochotně pózují na různých místech naší planety. Lidé odění pouze do své vlastní kůže však tentokrát museli mezi jednotlivými snímky běhat, cvičit a skákat, aby se alespoň trochu zahřáli.

Foto: Profimedia.cz

Kruhy vytvořené z řad dobrovolných naháčů.

Článek

Nahé postavy mužů i žen se rozprostíraly během sobotního dopoledne po celém parku. Fotograf jim proto musel dávat pokyny z žebříku pomocí reproduktoru, aby byl slyšet až do posledních řad.

Kontroverzní Tunick zvěčnil nahá lidská těla již mnohokrát. Začátkem března mu pózovali gayové a lesbičky v australském Sydney před budovou opery. Dříve fotograf pracoval s tisíci svlečených dobrovolníků mimo jiné v Barceloně, Londýně, Clevelandu, Lyonu a na mnoha dalších místech.

Honoráře se za pózování nevyplácejí

Pro většinu z nich je pózování známému umělci ctí, honoráře nedostávají. Lidé se během víkendu pohybovali na osmi místech v okolí Salfordu a Manchesteru.

Přepravu zajistilo několik vytápěných autobusů. Venku se však každý musel zahřívat, jak nejlépe dokázal. Naháči přebíhali ze stínu na slunce, cvičili, skákali na místě a máchali kolem sebe rukama.

Fotograf vytvořil z modelů velké kruhy

Tunick tentokrát kladl větší důraz na individualitu. Nahé postavy rozmístil jednotlivě po areálu parku, případně je shromáždil do několika různě velkých kruhů.

„Myslím, že to šlo opravdu dobře. Lidé tady ve Salfordu měli zájem dělat umění. Líbí se mi, jak jsou postavy roztroušené všude po parku. Není to jen jeden velký objekt, ale spousta drobnějších subjektů,“ pochvaloval si spolupráci s anglickými dobrovolníky známý fotograf.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám