Hlavní obsah

Skotský ostrov utratil milióny, aby se zbavil krys, teď ho zamořili králíci

– Glasgow
Novinky, Jakub Kynčl

Skotský ostrov Canna utratil před několika lety 600 tisíc liber za obří deratizaci, která měla zajistit úplné vymýcení přemnožených hlodavců z ostrova. To se podařilo, poslední krysu tamější obyvatelé spatřili zhruba před čtyřmi roky. Jejich vyhubení však vyvolalo nový problém, na ostrově se nyní prohání nerušeně tisíce divokých králíků.

Foto: Profimedia.cz

Skotský ostrov Canna

Článek

Skotský ostrov si před lety povolal ty nejlepší experty z Nového Zélandu, aby pomohli s velmi nepříjemným přemnožením krys. Odborníci se předvedli a krysy opravdu kompletně vyhubili. Skotům však nedošlo, že když z ostrova vymizí krysy, tak se automaticky přemnoží divocí králíci, protože na ostrově nebudou žádné krysy, které by snižovaly jejich počty.

Problém je podle místních dokonce tak velký, že králíci devastují historické monumenty i zahrádky místních obyvatel. Dokonce i jediná restaurace na ostrově reagovala na problém a zařadila na jídelníček králíka s brusinkami a pistáciemi spolu s králičím koláčkem v krémové rozmarýno-tymiánové omáčce.

Chtěli zachránit ptačí kolonie

Válka proti krysám započala v roce 2006, kdy tým z Nového Zélandu umístil jedovaté návnady na 4200 míst po území osm kilometrů dlouhého ostrova, který má jen o něco málo více než 20 stálých občanů. Odborníci slavili úspěch, když počátkem roku 2007 nahlásili 10 000 mrtvých krys, které byly z ostrova odstraněny.

Foto: Profimedia.cz

Skotský ostrov Canna

Po dvou letech bez spatření jakékoliv krysy pak mohl tamější ministr životního prostředí Michael Russell ohlásit, že se na ostrově Canna nenacházejí žádné krysy. Druh Rattus norvegicus údajně ohrožoval vzácné ostrovní ptačí kolonie, a tak byl tento úspěch také náležitě oslavován. Jenže bez krys jsou králíci. Všude a ve velkém množství.

Nemají přírodního predátora

"Jsou jich tu tisíce. Je to jako mor. Nikdy to takové nebylo. Jenže jak zmizely krysy, tak nemají žádného přírodního predátora. Nechceme krysy zpátky, ale teď jsou králíci tím obrovským problémem. Ničí tu 8000 let staré architektonické památky," uvedla tamější obyvatelka Winnie Mackinnonová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám