Hlavní obsah

Vědec s českými kořeny: Na Borneu žijeme ve spartánských podmínkách

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

Koncem minulého týdne plnily noviny celého světa fotografie nově objevených živočišných druhů na Borneo. O tyto objevy se v posledních třech letech stará tým přírodovědců Světového fondu na ochranu přírody (WWF) složený okolo vědce s českými kořeny. Adam Tomasek slaví na ostrově Borneo nevídaný úspěch.

Článek

Jméno amerického vědce napovídá, že má české kořeny. A skutečně tomu tak je. Ačkoli on sám už česky neumí, tak své kořeny nezapírá.

"Skutečně mám české předky. Moje prababička a pradědeček imigrovali do Spojených států přesně před sto lety v roce 1910," uvedl pro Novinky z Indonésie Tomasek.

Foto: Profimedia.cz

Nově nalezený druh žáby Barbourula kalimantanensis

Expedice vedené Američanem s českými kořeny ohlásila nález celkem 123 nových živočišných druhů v oblasti 220 tisíc kilometrů čtverečních, což je přibližně rozloha Velké Británie. Mimo jiné našli půlmetrovou strašilku, žábu, která dýchá pouze svou pokožkou a slimáka, který vystřeluje na potencionální partnery "Amorovy šípy" plné hormonů.

Foto: Profimedia.cz

Ibycus rachelae

"Na vědeckých expedicích, jejíž výsledky jsme v minulém týdnu zveřejňovali, se podílelo velké množství vědců, kteří si na vlastní kůži zažili horké a zapařené podnebí Bornea. Je to zážitek, cestujete okolo rychle proudících řek a trávíte bezpočet nocí ve značně spartánských podmínkách," informoval Novinky Tomasek.

Foto: Profimedia.cz

Obří hmyz připomíná větvičku

"Pokud bude tato nenahraditelná část deštného pralesa uchována pro naše děti, je velmi slibné, že bude ještě několik dalších generací vědců nacházet nové druhy. Diverzita této úžasné oblasti jen zdůrazňuje důležitost slibu Bruneje, Indonésie a Malajsie tuto oblast chránit," uvedl Tomasek v minulém týdnu. Právě on jedná jménem WWF s okolními státy a snaží se tak zajistit, aby byla oblast co nejlépe zachována i pro další generace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám