Hlavní obsah

Švédská princezna Madeleine zrušila zasnoubení, přítel jí prý zahýbal

Stockholm

Švédská princezna Madeleine, nejmladší z dětí krále Carla XVI. Gustafa a královny Silvie, zrušila své zasnoubení s právníkem Jonasem Bergströmem. Oznámil to v sobotu na svých internetových stránkách švédský královský dvůr.

Foto: Fredrik Sandberg , Reuters

Princezna Madeleine se svým dnes již bývalým snoubencem.

Článek

Pár se zasnoubil loni v srpnu, rozchod ale není překvapivý, protože média už o něm nějakou dobu spekulovala a královna Silvia před deseti dny oznámila odklad jejich svatby.

Snoubenci se "po zralé úvaze rozhodli, že nejlepší pro oba bude jít nadále oddělenými cestami", citovala z prohlášení dvora agentura AP. Prohlášení současně vyzývá švédská média, aby princeznu a jejího exsnoubence nechala v klidu a "usnadnila jim tak jejich nelehkou situaci".

Média v uplynulých měsících informovala o pověstech, že sedmadvacetiletá Madaleine a její jednatřicetiletý snoubenec Jonas se navzájem vzdalují a zřekli se i svého společného bytu ve Stockholmu.

Jonas princeznu údajně zanedbával

Podle bulvárního tisku Madeleine na Jonasovi vadilo, že tráví tolik času svou advokátní praxí, místo aby se věnoval snoubence a doprovázel ji po četných večírcích, na které byla dosud zvyklá. Také jí prý vadilo, že na některé víkendy plánoval výlety s kamarády místo s ní. Objevily se pověsti, že měl vztah i s jinými ženami.

Královna Silvia 13. dubna deníku Aftonbladet potvrdila, že "letos žádná svatba Madeleine bohužel nebude". Zvěsti o rozchodu mladého páru ale královna nepřímo odmítla. "V současnosti dochází k tolika událostem a vše je tak intenzivní. Myslím, že Madeleine má právo na klid kolem své svatby," řekla. Mezi snoubenci je "všechno v pořádku", dodala tehdy.

Aféru přebijí přípravy na svatbu Victorie 

Rozchod Madeleine s advokátem z vyšší společnosti ale zřejmě brzy zanikne v přípravách na svatbu korunní princezny a dědičky trůnu Victorie, na kterou se Švédsko již několik měsíců těší. Dvaatřicetiletá následnice trůnu Victoria si bude 19. června brát šestatřicetiletého Daniela Westlinga, s nímž se seznámila v roce 2001 ve fitness centru. Pracoval tam jako trenér. Zasnoubili se loni v únoru.

Král raději právníka, než trenéra z fitka 

Král Carl XVI. Gustaf ale podle bulváru nemusí mít z rozchodu Madeleine s Jonasem zrovna radost. Bergström, renomovaný právník z vyšších společenských kruhů, byl prý považován za vhodnějšího zetě královské rodiny než Westling, trenér fitnesscentra z provinčního městečka Ockelbo, pocházející zjevně z malých poměrů. Victoria si ale svou lásku k partnerovi, který trpí chorobou ledvin, prosadila proti všem a zatím vztah vypadá nadějně.

Princezna Madeleine Thérese Amelie Josephine, příjmením Bernadotteová, princezna švédská, vévodkyně z Hälsinglandu a Gästriklandu, je třetí v nástupnictví na švédský trůn po své sestře Victorii a bratru Carlu Philipovi. Vystudovala na Stockholmské univerzitě historii a etnologii, promovala v roce 2006. Později dále studovala sociální věci a současně pracovala ve světové dětské nadaci ve Stockholmu, založené její matkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám