Hlavní obsah

Chorvatsko zakázalo reklamu na propagaci své země, byla prý sexistická

Novinky, Jakub Kynčl
Záhřeb

Mnoho televizních kanálů v Evropě, například i BBC nebo CNN, vysílalo v posledních dnech reklamu propagující Chorvatsko jako turistickou destinaci. Nicméně třísekundový záběr na pozadí opalující se ženy byl pro chorvatské feministky trnem v oku. Zasáhla nakonec premiérka Jadranka Kosorová a inkriminovaný šot nechala z reklamy urychleně smazat.

Článek

Chorvatsko se rozhodlo, že předělá svou reklamu, kterou láká turisty do své země. Podle premiérky a zejména feministických organizací, je záběr na ženské pozadí v plavkách příliš sexistický.

Premiérka Kosorová uvedla, že je podle ní třívteřinový záběr na slunící se dívku sexistický. Jenže reklama se mezitím už stihla dostat na všechny přední evropské kanály.

Tvůrci se už omluvili

Feministické skupiny odsoudily reklamu s tvrzením, že propaguje zemi pro účel sexuálního turismu. Marketingová agentura BBDO, která reklamu vytvořila, se již stihla za svůj výtvor omluvit.

"Nebrali jsme při natáčení kompletně v úvahu širší kontext toho, ce se může stát, když ukážeme v reklamě ženské tělo. Urážlivý záběr už byl z reklamy odstraněn," uvedl zástupce BBDO.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám