Hlavní obsah

Bolívie přišla s "vylepšenou" colou, vyrábí ji z přímo z koky

– La Paz
Novinky, Dagmar Plecháčová

Nový nealkoholický nápoj Coca Cola si začíná získávat oblibu u obyvatel Bolívie. Tmavá šumivá tekutina s přídavkem koky se i svou chutí a obalem nápadně podobá známější americké konkurentce. Společnost Coca Cola se zatím k celé záležitosti odmítla vyjádřit, uvedl britský deník Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Coca Colla vyráběná z lístků koky v láhvích s červenobílou etiketou

Článek

Podobnost se světově známou značkou je zřejmá, ale záměr Coca Colly je podle výrobců opačný. Producenti nového nápoje chtějí údajně bojovat proti západnímu imperialismu, jehož je podle nich Coca Cola představitelem.

Foto: Profimedia.cz

Nápoj se začíná prodávat ve velkém.

Při výrobě nápoje se používají lístky koky, které lidé v zemi považují za mírný stimulant, který zahání únavu a hlad. V Andách se tisíce let běžně využívá i k vaření, v lékařství a k náboženským obřadům.

Koka je ale především surovina, ze které se vyrábí kokain. Ten patří mezi velmi silná narkotika.

 Půl litru za 30 korun

První várka 12 000 lahví se distribuovala do bolivijské metropole La Paz a měst Santa Cruz a Cochabamba. Jeden nápoj o obsahu půl litru v láhvi s červenobílou etiketou se prodává za zhruba 30 korun.

Velkým zastáncem nejen Coca Colly, ale i samotné koky je socialistický vůdce země Evo Morales. Ten se snaží propagovat koku jako rostlinu vhodnou k využití v jiných oblastech než jako hlavní surovinu kokainu. Morales má indiánské předky a koku dokonce sám pěstuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám