Hlavní obsah

Třináctiletý chlapec se chystá pokořit Mount Everest

Novinky, Jakub Kynčl
Káthmándú

Třináctiletý Jordan Romero z Kalifornie započal v sobotu svůj odvážný výstup, během kterého se pokusí zdolat nejvyšší horu světa Mount Everest (8850 m.n.m.). V sobotu chlapec vyrazil z nepálského Káthmándú do stanového tábora nacházejícím se pod úpatím hory na čínské straně.

Foto: Desmond Boylan/Files, Reuters

Mount Everest

Článek

Mount Everest je posledním bodem Romerovy cesty po tzv. Sedmi vrcholcích (Seven Summits), což je náročná horolezecká výzva, během které musí člověk zdolat všechny nejvyšší hory jednotlivých světových kontinentů. Mount Everest je pak samozřejmě vyvrcholením celého snažení.

Na své cestě na vrchol nejvyšší asijské hory bude doprovázen svým otcem, nevlastní matkou a dvěma šerpy. Doposud byl nejmladším horolezcem, který stanul na vrcholu, 16letý Nepálec Temba Tsheri.

Zkušeností má jako dospělý

Jordan je ve svých 13 letech už poměrně zkušený horolezec. Se svými rodiči vystoupil na nejvyšší africký vrchol Kilimandžáro už v červnu 2006. Tehdy mu bylo pouhých deset let. Poté následovaly roku 2007 mimo jiné vrcholy Kosciuszko v Austrálii, Elbrus v Rusku a Aconcagua v Argentině. Tehdy se chlapec učil to, co by měl zúročit nyní na Mount Everestu.

Jordan uvedl, že ho původně inspirovala malba na školní chodbě, která ukazovala právě všech sedm světových vrcholků. "Chtěl jsem dosáhnout něčeho velikého. Udělat něco pro sebe. Bylo to vše o zkušenostech. Zbývá poslední a je mi 13 let," uvedl chlapec před začátkem výstupu na Mount Everest.

Nepálský rekordman přišel o prsty

Otec Paul tvrdí, že to byl celé doopravdy nápad jeho syna. "My akorát neustále balíme zavazadla a honíme ho po světě," uvedl s úsměvem Paul Romero.

Mount Everest bude prvním chlapcovým pokusem o zdolání hory vyšší než 8 000 metrů. Mladý Temba Tsheri přišel při svém prvním pokusu následkem omrzlin o pět prstů. Jordanovi však nehodlají zbytečně riskovat.

"Otočíme se, pokud budou problémy nebo špatné počasí. Tohle může být jen první z mnoha pokusů. Zabrat to může i roky, ale jsem odhodlaný to zvládnout," uvedl mladý chlapec, který si bude během aklimatizace v základním táboře plnit domácí úkoly z matematiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám