Hlavní obsah

150 slovenských párů slíbilo žít bez sexu až do svatby

Šaštín-Stráže

V jednom z nejvýznamnějších chrámů na Slovensku - bazilice Sedmibolestné Panny Márie v Šaštíně - se sešlo 150 zamilovaných párů, aby v předvečer svátku svatého Valentýna slavnostním slibem stvrdily rozhodnutí spolu žít v čistotě, což v tomto případě také znamená bez pohlavního styku až do svatby. Slib je hlavním bodem Poutě zamilovaných, která v Šaštíně končí v neděli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Nejde však o pouť v obvyklém slova smyslu, spíše je to třídenní setkání zamilovaných, snoubenců, manželů, ale i lidí žijících bez partnera, kteří vyznávají společnou hodnotu - čistý vztah postavený na vzájemné úctě, důvěře a komunikaci bez sexu. Návštěvníci od 15 do 30 let se mohli společně pomodlit ve speciálně zřízené modlitebně, diskutovat u čaje a při svíčkách v čajovně pod starobylými klenbami salesiánského kláštera nebo si zatancovat ve stanu na klášterním nádvoří.

"Hlavním cílem poutě je prosit Boha a jeho matku o požehnání vztahu a děkovat za něj," řekl jeden z organizátorů Martin Ližičiar.

Pro slib se rozhodl i čerstvě zamilovaný pár Patrícia a František. "Slib čistoty má pro nás symboliku, která by se měla odrazit v našem životě," řekl 16letý mladík. Život v čistotě je pro něj dar do manželství, pokud ovšem nějaké bude. "Nevnímáme to jako oběť," dodala jeho partnerka.

Pouť zamilovaných vznikla podle Ližičiara spontánně. Rozhodnutí o vzniku této akce pro zamilované v Šaštíně prý padlo při jedné z klasických poutí, které se zúčastnil se svou tehdejší přítelkyní a nynější manželkou.

Prvního ročníku před dvěma lety se podle organizátorů zúčastnilo zhruba 500 lidí, o rok později přišlo 700 zamilovaných; letos zřejmě i kvůli nepřízni počasí dorazilo na pouť zhruba 350 lidí. Zamilované, kteří skládali slib, přišli podpořit snoubenci i manželské páry.

Svátek sv. Valentýna připadá na 14. února, na Slovensku se začal slavit až po roce 1989. Příznivce má hlavně mezi mladými lidmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám