Hlavní obsah

Japonci vymysleli zařízení na výrobu domácího toaletního papíru

Japonská společnost Oriental vyrábí stroj, který přímo na pracovišti přemění vyřazený papír v papír toaletní. Rozstříhá, rozdrtí, s vodou promíchá 40 stránek nepotřebného papíru formátu A4, směs vysuší a vylisuje a za půl hodiny nabídne roličku kvalitního toaletního papíru, informoval britský list The Daily Telegraph.

Článek

Výrobní náklady činí v přepočtu necelé dvě koruny, což je šestina ve srovnání s papírem běžně prodávaným v obchodech.

Kvalitou se takto promptně vyrobený toaletní papír podobá nejspíš roličkám z recyklovaného materiálu prodávaných v obchodech za ekvivalent něco víc než tří korun.

Jediný problém je zřejmě vysoká pořizovací cena stroje, protože firma Oriental ho chce prodávat za 100 000 dolarů (1,8 miliónu korun). Dostupný bude tedy zřejmě jenom pro velké podniky.

Ačkoli stroj byl předváděn už před šesti týdny na tokijském veletrhu, ví se o něm hlavně díky televiznímu spotu uvedeném minulý týden na internetové stránce Diginfo.tv.

James Holland, který vydává webovou stránku o nových přístrojích Electricpig, řekl, že "si umí představit několik lidí, kteří by rádi svou pracovní agendu hodili pod splachovadlo, ale to věc posouvá do jiné roviny". "Ta myšlenka se mi líbí a nadchne i ekologické bojovníky. Ovšem budeme si muset dávat pozor na zbloudilé svorky," upozornil.

Výrobce má ale odpověď i na to: Jakýkoli předmět neslučitelný s výrobou a použitím papíru odstraní od recyklovaného materiálu už sám stroj White Goat.

Reklama

Výběr článků

Načítám