Hlavní obsah

Švýcaři budou řešit, zda mají zvířata právo na advokáta

Novinky, Jakub Kynčl
Bern

Švýcarsko je v zákonech na ochranu přírody a zvířat před ostatními zeměmi o značný kus napřed. Nedávno změnilo svou ústavu tak, aby zajistilo ochranu důstojnosti rostlin, a schválilo zákon garantující práva všem zvířatům - od zlatých rybek po domácí skot.

Foto: Profimedia.cz

Švýcaři budou řešit otázku, zda mají zvířata právo na advokáta. Ilustrační foto

Článek

Nestane-li se nic neočekávaného, mohou se Švýcaři v březnu těšit na referendum, při kterém rozhodnou, zda mají domestikovaná zvířata právo na svého obhájce. Pokud si to odhlasují, bude muset každý kanton v zemi přidělit právníka na stranu domácích mazlíčků a domestikovaných zvířat v každém případu, který se jich bude týkat.

Farmáři a vláda jsou proti návrhu, avšak referendum se zemi poté, co bojovníci za práva na ochranu zvířat nasbírali dostatek podpisů nutných pro jeho vypsání, zřejmě nevyhne.

Tamější politici dokonce vytvořili uskupení, ve kterém se lidem snaží říci, že jsou advokáti na ochranu zvířecích práv zcela zbyteční. "Nemohou zabránit hrubému zacházení se zvířaty, protože se do případu vždy vloží až poté, co se dané zneužívání událo," argumentoval mluvčí politiků pro tamější média.

Reklama

Výběr článků

Načítám