Hlavní obsah

Slovenka nespí už 22 let, lékaři jsou bezradní

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Viera Vančová (46) ze slovenského města Nitra už 22 let nedokáže spát víc než půl hodiny denně. Lékaři jsou bezradní. Jak informoval deník Nový čas, její nespavost nedokáží vysvětlit a zatím ji nedokázali pomoci. Když ostatní spí, ona peče koláče, žehlí a utírá prach.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Před 22 lety překonala těžký zápal mozkových blan. "V prvních dnech se to projevovalo jako běžná chřipka. Když jsem pak začala omdlévat, zvracet krev a zhubla jsem z 60 na 30 kilo, lékaři připustili, že je zle,“ popsala. Nakonec u ní zjistili vážné onemocnění, při němž jí příliš šancí na přežití nedávali.

"V nemocnici na infekčním jsem se dostala na pokoj smrti, kde jsem ležela týden. Tři měsíce jsem se v nemocnici postupně učila mluvit, číst i psát,“ vysvětlila Viera.

Po návratu domů prakticky přestala spát. „Nejdříve jsem spala tři hodiny, postupně však stále méně. Dnes spím slabou půlhodinu."

Vieru trápí také křeče v rukou a nohou. „Abych se jich zbavila, hnětu těsto nebo peru ručně prádlo. Když nemám špinavé prádlo, beru ze skříně čisté,“ vyprávěla Vierka. V prosinci přišla o práci i přesto, že ji její japonští zaměstnavatelé vyhlásili za nejlepší pracovnici.

"Jsem sice nemocná, ale moc chci pracovat a žádné práce se nebojím," dodala odhodlaně Vierka.

Reklama

Výběr článků

Načítám