Hlavní obsah

Americká protivzdušná obrana má pohotovost, sleduje Santa Clause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velení americké protivzdušné obrany vyhlásilo jako každý rok na Štědrý den pohotovost. Sleduje pohyb Santa Clause, který letí na saních tažených soby. NORAD k jeho monitorování nasadil nejmodernější techniku včetně špionážních družic a pozemních radarů, jež jsou jinak určeny zjišťování odpálení a pohybu balistických raket s jadernými hlavicemi. Do akce se též chystají záchytní stíhači.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Santa Clause budou provázet i Hornety.

Článek

Podle zpráv z deseti hodin večer dorazilo již sobí spřežení do Petrohradu a pobaltských zemí a blíží se ke střední Evropě. Santa Claus už rozdal dárky v Austrálii a ve východní Asii, zkrátka nepřišly ani děti v Indii či Pákistánu a dostalo se rovněž na jejich kolegy ve středoasijských republikách..

Saně uvítají stíhači

Kanadští piloti na letounech CF-18 Hornet i američtí na strojích F-15 a F-16 se chystají Santa Clause uvítat. Podle sdělení velitelství piloti už mnohokrát v minulosti sáně ve vzduchu viděli, Santa Clause vyfotografovali a také jej mnohokrát zdravili. Považují jej za mimořádně dobrého pilota, protože nikdy nehavaroval.

Santa Clause původně sledovaly radary a kamery pracující v infračerveném spektru, protože rudý čenich soba Rudolfa je žhavý. NORAD jen za účelem sledování Santa Clause instaloval také speciální kamery.

Santa Claus podle NORAD navštěvuje všechny země bez rozdílu vyznání. V některých zemích jej ale předběhli místní konkurenti. V době, kdy Santa Claus ještě nepřekročil pohoří Ural, ve střední Evropě už úřadoval Ježíšek a ve Finsku Joulupukki.

Tradice stará půl století

NORAD začal monitorovat pohyb Santa Clause před více než 50 lety. Tehdy se totiž v tisku obejvila reklama, že děti mohou zavolat Santa Clausovi, telefonní číslo ale vytiskli chybně, a tak se děti v USA nedovolaly populární vánoční postavě, ale na centrálu předchůdce protivzdušného velení NORAD, zvaného CONAD. Tam se sloužícímu důstojníkovi nedočkavým dětem zželelo, a proto přislíbil, že pohyb sobího spřežení prověří na radaru.

Jde však i o formu propagace systému americké protivzdušné obrany, která tím získává lidskou tvář.

Reklama

Výběr článků

Načítám