Hlavní obsah

Potvrzeno průzkumem: Ženám trvá zaparkovat o 20 vteřin déle než mužům

– Londýn

Nedůvěra mnoha mužů v ženské schopnosti zaparkovat auto je zřejmě na místě. Z nedávného německého univerzitního výzkumu totiž vyplynulo, že řidičky jsou při parkování pomalejší než muži a také mají větší problém vměstnat se s vozem na vyhrazené místo. Píše o tom britský deník The Daily Telegraph.

Článek

Výzkumu se zúčastnilo 65 lidí. Ženám v průměru trvalo o 20 vteřin déle, než se jim podařilo auto zaparkovat.

Řidiči a řidičky při testu parkovali vůz Audi A6 na stání obvyklých rozměrů. Auta měli zaparkovat na čas různými způsoby - čelně, couváním i podélně. Měřila se také přesnost - tedy vzdálenost zaparkovaného auta od okrajů vyhrazeného místa.

Claudia Wolfová z Bochumské porýrské univerzity, která výzkum řídila, uvedla, že závěry potvrdily předchozí zjištění: Muži mají lepší koordinaci a prostorový odhad než ženy. Za volantem také více riskují.

"Jsou to známé předsudky, a proto jsem se rozhodla vědecky prozkoumat, zda je to pravda nebo spíše mýtus," řekla Wolfová nedělníku Mail on Sunday. Podle ní ale nelze výsledky interpretovat jako vítězství mužů nad ženami, neboť pouze potvrzují vrozené předpoklady pro určitou činnost. "Je to jen o parkování - ne o triumfu mužů nad ženami," podotkla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám