Hlavní obsah

Létající dobrodruh s tryskami se zřítil do Atlantiku

Tanger

Švýcarský dobrodruh Yves Rossy při svém posledním kousku měl více štěstí než rozumu. Při pokusu o první mezikontinentální přelet přes Gibraltarskou úžinu na tryskovém křídle se zřítil do vln Atlantiku. Pád však přežil ve zdraví.

Článek

Padesátiletý Rossy plánoval uletět 38kilometrovou vzdálenost mezi marockým Tangerem a španělskou Atlanterrou zhruba za 13 minut. Jeho eventuální další rekord na místě sledovaly televizní štáby několika zahraničních stanic. Krátce po startu jim však Rossy zmizel z hledáčků kamer.

Následně se objevil ve vlnách, tažen otevřeným padákem. Záběry ukázaly Rossyho mávajícího a plavajícího k vrtulníku záchranářů, který jej přepravil do nemocnice na vyšetření případných zranění.

Důvod jeho pádu je zatím neznámý. Podle šéfa jednoho ze sponzorů by na vině mohla být technická závada na tryskovém křídle. „Zatím nic nebylo učiněno na první pokus,“ uvedl Stuart Sterzel ze společnosti Webtel s tím, že Rossy se o rekord zcela jistě pokusí v budoucnu znovu.

Podle něj alespoň malého úspěchu dobrodruh stejně dosáhl. Podle plánu měl přeletět z Afriky do Evropy a evropské výsostné vody sahají až k pobřeží Maroka, tedy tam, kde Rossy svůj pokus nešťastně ukončil.

Yves Rossy je z minulosti držitelem několika prvenství. V roce 2008 se stal například prvním člověkem, který se na tryskovém křídle přenesl mezi Francií a Brinánií přes kanál La Manche.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám