Hlavní obsah

Recesisté připomněli život za vlády KSČ

Praha

Lidová veselice ve stylu socialistické zábavy se konala v úterý na Staroměstském náměstí. Lidé mohli zavzpomínat na nákupy v Tuzexu, kde se platilo bony, ale také si připomenout tehdejší ceny.

Článek

Na Staroměstském náměstí připomínaly atmosféru doby před rokem 1989 například stánky státního podniku Ovoce Zelenina, kde se stávaly fronty často i na základní potraviny, nejen na předvánoční banány a mandarinky.

Nápoje a potraviny se prodávaly za ceny roku 1989 pivo za 2,90 Kč.

Na náměstí se otevřel i Tuzex, kde se za bony prodávalo luxusní zboží z dovozu, elektronika, plastikové modely letadel a potraviny.

Foto: René Volfík, ČTK

O bony se hrály skořápky.

Návštěvníkům vyhrávala dechovka. Stánky s občerstvením zákazníkům oznamovaly, že soutěží o titul Brigáda socialistické práce a nabízely jim Knihu přání a stížností.

Na vystavených panelech si lidé mohli přečíst typická oficiální hesla minulého režimu, například Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak nebo Kdo nepracuje, ať nejí, případně hesla velmi neoficiální, jakým bylo například Kdo nekrade, okrádá rodinu.

Foto: René Volfík, ČTK

Otevřela se i prodejna Tuzexu.

Podobné recesistické akce a happeningy, které mají lidem připomenout předlistopadové poměry, se konají i v dalších městech, veksláci s bony tak budou i v Českých Budějovicích nebo v Plzni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám