Hlavní obsah

Na Benešovsku se prohánějí koně slavného Čingischána

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedlece - Prčice

Na farmě Kvaštov u Sedlece-Prčice na Benešovsku chovají koně, jejichž kouzlu v historii propadli například Alexandr Veliký nebo Čingischán. Akhaltekinský kůň vyniká svými osobitými vlastnostmi. Barva srsti je různá, nejcennější je plavé zbarvení s nazlátlým leskem.

Článek

Psychika Akhaltekinských koní je ovlivněna zvláštním vztahem k člověku. Je oddaným, citlivým a moudrým společníkem. Tyto schopnosti v něm geneticky přetrvávají.

„Každý kůň byl vychováván samostatně od útlého věku a byl krmen pouze z ruky svého pána. Od otce k synovi se předávalo tajemství jeho chovu se jmény rodových linií. Vlastnit koně této rasy patřilo k vnějším znakům bohatství a moci. Kouzlu těchto překrásných koní propadli i takoví slavní muži jako Alexandr Veliký, Čingischán, Dáreus i Marco Polo,“ říká chovatel Michal Červený.

„Pro svou krásu byl nazýván slunečným zlatým, nebeským a jeho cena se rovnala jeho váze ve zlatě. Patřil vždy k nejvzácnějším darům sultánům a králům. Mezi jinými koni vyniká exotickou krásou, vytrvalostí, rychlostí a oddaností k člověku,“ dodává Červený.

Kořeny rodokmenu akhaltekinského plnokrevníka sahají do období 2 až 3 tisíc let před naším letopočtem, do Ferganské kotliny ve střední Asii, která svou nepřístupností vytvořila ojedinělé podmínky pro dlouhodobý čistokrevný chov. Název pochází z názvu turkmenského kmene "Teke", který choval tyto koně v oáze "Akhal". Tato oáza je z jedné strany obklopena pouští Karakum (Černé písky), z druhé strany se zvedá pohoří Kopetdag.

Odlehlost a nepřístupnost oblasti umožnily zachování plemene v té nejčistší podobě, bez mísení s cizí krví. Více o plemeni na equusakhalteke.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám