Hlavní obsah

Stokilová zlatá mince se na den přikutálela do Prahy

V pražském Obecním domě je během úterního odpoledne vystavena největší a nejtěžší zlatá mince světa. Mince nazvaná Maple Leaf (Javorový list) má průměr 50 centimetrů a je vyrobena ze 100 kilogramů ryzího zlata. V Praze bude k vidění jen jeden den a poté poputuje do dalších evropských měst.

Článek

Mince je vyrobena z 24karátového zlata vytěženého pouze v Kanadě. Prvně byla vyražena Kanadskou královskou mincovnou v roce 2007 a její nominální hodnota je jeden milión kanadských dolarů (přes 16 miliónů korun). Na světě je celkem pět exemplářů, z nichž čtyři byly prodány soukromým sběratelům. Tržní hodnota mince vystavené v Praze se pohybuje okolo 2,5 miliónu eur (63,4 miliónu korun).

Minci do Prahy přivezla společnost Národní Pokladnice, která si ji pronajala od soukromého vlastníka. Zájemci z řad veřejnosti se na ni mohou mohou přijít podívat od 15:00 do 18:00 hodin do pražského Obecního domu. Poté by měla putovat do litevského Vilniusu a do Kodaně.

Na lícní straně je portrét královny Alžběty II. a nápis "jeden milión dolarů" v angličtině a francouzštině, na rubu motiv javorových listů a nápis "čisté zlato 100 kg".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám