Hlavní obsah

Měsíční kámen z muzea je ve skutečnosti zkamenělé dřevo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterodam

Tak o tuhle pravdu nikdo nestál. Tedy alespoň nikdo z říšského muzea v Amsterdamu, kde považovali exponát Kámen z Měsíce za nejcennější kousek. Jenže domnělý kus horniny, který měli doručit na Zemi američtí astronauti z Apolla 11, je ve skutečnosti „obyčejným“ kusem zkamenělého dřeva.

Článek

„Je to docela zajímavý příběh, protože řada otázek ještě nebyla zodpovězena. A můžeme se tomu aspoň zasmát,“ komentovala drsné vystřízlivění mluvčí Rijksmusea Xandra van Gelderová.

Muzeum získalo kámen po smrti bývalého premiéra Willem Dreesmana v roce 1988. Ten přitom kus skály získal jako soukromý dar v roce 1969 od amerického velvyslance J. Williama Middendorfa, který doprovázel astronauty z Apolla 11 při návštěvě v Nizozemí.

„Zjevně nikoho nenapadlo, že by se to mohlo zpochybnit, protože to pocházelo ze soukromé sbírky premiéra,“ dodala na vysvětlenou Van Gelderová. Rijksmuseum přitom vystavuje především výtvarné umění včetně Rembrandta a kámen je po většinu času ukryt v archivu.

„Je to nepopsatelný a téměř bezcenný kámen,“ tvrdí geolog Frank Beunk z amsterdamské Vrije Universiteit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám