Hlavní obsah

Vsetínští strážníci chytali vydru ve zlatnictví, nakonec stejně utekla

Právo, jr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vsetín

Chráněnou vydru říční, která si zřejmě popletla cestu a vběhla do prodejny se stříbrem na Tyršově ulici ve Vsetíně, pracně odchytávali tamní strážníci. O případu ze sobotního dopoledne v úterý informovala mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.

Článek

Více než metr dlouhá vydra vystrašila prodavačku i zákazníky, nicméně sama byla z podivného prostředí poněkud v šoku.

„Strážníci až na místě zjistili, že se jedná o chráněnou vydru říční, která byla velmi vyplašená, a proto agresivní,“ řekl ředitel vsetínské městské policie Nikolaj Martinák. Odchyt této velké lasicovité šelmy tak nebyl snadný.

„Nevěděl jsem, co od ní čekat. První vystartovala po odchytové tyči, proto jsem musel použít síť,“ popisuje okamžiky zasahující strážník Patrik Pecina, pro něhož to byla vůbec první zkušenost s podobným zvířetem. „Dosud jsem odchytával pouze psy a kočky,“ vysvětlil.

Po několika minutách se však strážníkům přece jen podařilo zvíře odchytit a dopravit jej do městského útulku. Vystrašená šelma si ale s neobvyklou situací nakonec hravě poradila. „Do rána nám prokousala pletivo a utekla,“ informoval vedoucí městského útulku Jakub Hába.

Podle ochránců přírody je to však velmi neobvyklý případ. „Musela být asi dezorientovaná, protože vydra je velmi plachá a není normální, aby vběhla do centra města, natož do obchodu,“ kroutil nad případem hlavou Miroslav Dvorský z Českého svazu ochránců přírody, podle něhož není výskyt vydry na řece Bečvě nijak neobvyklý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám