Hlavní obsah

Lidé zabíjeli neandertálce a jedli jejich maso

Právo, Zdeněk Nevělík

Tajemství vymření příslušníků rodu neandertálců je možná o krůček blíž k odhalení: přední francouzský paleoantropolog zjistil, že tito hominidé vymizeli proto, že je naši předkové vybili. Často pak jejich maso i jedli, napsal britský list The Guardian.

Článek

"Neandertálci zemřeli násilně naší rukou a v některých případech jsme je snědli,“ prohlásil Fernando Rozzi z pařížského Národního centra pro vědecký výzkum.

Studie jeho týmu, zveřejněná v časopise Journal of Anthropological Sciences, se opírá o analýzu čelisti neadertálce nalezené v lokalitě Les Rois na jihozápadě Francie. Rozzi je přesvědčen, že ho zabili moderní lidé, kteří pak jeho maso snědli a z jeho zubů si vyrobili náhrdelník. Vědci tak usoudili podle známek na čelisti, zanechaných ostrým kamenným předmětem, jež homo sapiens běžně používal k porcování vysoké zvěře.

Lidé na neandertálce podle Rozziho útočili, zabíjeli je, konzumovali jejich maso a používali lebky či zuby jako trofeje. "Dlouhá léta se lidé snažili ignorovat důkazy kanibalismu, nyní je už ale třeba se s tím smířit,“ podotkl.

Téma k bouřlivé vědecké debatě

Tento názor ale podle listu vyvolá mezi odborníky velkou polemiku, protože mnozí vědci jsou naopak přesvědčeni, že neandertálci vymizeli nenásilně. Jednoduše neuspěli v soutěži s Homo sapiens o přírodní zdroje a byli také více náchylní ke změnám klimatu.

Druh neandertálců se vyvinul v Evropě před asi 300 tisíci lety a zmizel před zhruba 30 tisíci lety v době, kdy naši předchůdci přišli z Afriky.

"Objev by mohl dokazovat, že moderní lidé a neandertálci žili ve stejnou dobu ve stejné oblasti v Evropě, že mezi nimi byly interakce a ty že někdy byly nepřátelské,“ vysvětlil profesor Chris Stringer z Muzea přírodní historie v Londýně.

"Neznamená to, že jsme systematicky vybíjeli neandertálce nebo že jsme pravidelně jedli jejich maso. Svědčí to ale o tom, že k jejich vyhynutí přispěla i konkurence s moderními lidmi,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám