Hlavní obsah

Peruánští archeologové objevili v Machu Picchu mumii dítěte

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Machu Picchu

Peruánští archeologové odkryli v Machu Picchu mumii dítěte, kterému mohlo být v době smrti 14 až 16 let. Vedle jeho těla byly pohřbeny cenné keramické kousky a šperky, se kterými byli pohřbíváni jen důležití lidé. Po loňském obdobném nálezu tak archeologové zaznamenali v tzv. Oblasti 9 další úspěch.

Článek

Peruánský Národní kulturní institut (INC) ohlásil nový nález v úterý. Archeologové učinili nález během rekonstrukcí zavlažovacího systému. Hrobka pochází z dob Inků a upřesňuje představy vědců o tom, jak byli lidé tehdy pohřbíváni.

Přestože některé kosti byly již rozpadlé, jiné zůstaly netknuté. Zuby pak nesly známky výrazného opotřebení a byly silně sedřené. Naznačuje to, že jedinec jako součást své stravy často jedl zrnka obilí.

Kusy keramiky, které byly nalezeny v hrobce nacházející se 40 centimetrů pod zemí zahrnují například domácí misku, červený hrnek na pití, hrnec s obrázkem hada, zlomený talíř a zlomek měděné jehly. Tělo bylo exhumováno a přvezeno do antropologické laboratoře za účelem hlubší analýzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám