Hlavní obsah

Dvouletá holčička má IQ 156

Novinky, Jakub Kynčl, Daily Telegraph
Londýn

Dvouletá Londýňanka Elise Tan-Robertsová se stala pravděpodobně nejmladší členkou Mensy na světě. Děvčátko má podle posledního měření IQ 156. Poprvé promluvila v pěti měsících, když vyřkla mírně zkomoleně slovo táta. Správně ho však směrovala na svého otce. V osmi měsících už chodila a jen o dva měsíce později začala běhat.

Článek

Elise Tan-Robertsová je slabě řečeno výjimečné dítě. Před svými prvními narozeninami už uměla rozpoznat, když někdo napsal její jméno. Ve svých 16 měsících už uměla počítat do deseti a nyní, když jí svou dva roky, umí už totéž i ve španělštině.

Inspirováni příběhem další geniální dívky Georgie Brownové, která se do uskupení Mensa také přidala ve svých dvou letech, rozhodli se rodiče malé Elise, Edward a Louise, nechat si poradit od psycholožky Joan Freemanové, která je specialistkou na speciální vzdělávání.

Joan Freemanová zadala dvouleté dívce IQ test trvající 45 minut. Psycholožka zhodnotila výkon malé Elise jako výjimečný. "Ta dívka více než jen chytrá a schopná. Má dar," uvedla Freemanová.

Chtějí, aby se jí dostalo patřičné výuky

Do uskupení Mensa mohou v Británii jen lidé s IQ vyšším než 148, tedy nejchytřejší dvě procenta populace. Průměrné IQ je přitom 100. Vzhledem ke svému věku je Elise inteligenčně mezi dvěma promile nejchytřejších dětí.

"Naším hlavním cílem je zajistit, aby se učila rychleji než ostatní děti. Nechceme ji zastavit a zpomalit její výuku jen proto, aby zapadla mezi ostatní. Nicméně je to stále mé dítě, chci aby byla šťastná a své dětství si užívala," uvedl její 34letý otec Edward.

Reklama

Výběr článků

Načítám