Hlavní obsah

Tisíce Nizozemců souhlasí s vícečetnými manželstvími

Právo, DPA, KOV
Amsterdam

Již několik tisíc Nizozemců se vyslovilo pro uznání vícečetných manželství a v tomto smyslu byla zahájena i podpisová akce příslušné petice pro parlament. Podle tiskové agentury ANP jejich kampaň směřuje k tomu, aby občan mohl uzavřít manželství s několika lidmi, a nejen s jedním člověkem.

Foto: Dana Klejnová, Novinky

Článek

Vše původně vzniklo ve skupině umělců kolem aktivistky Ageeth Veenemansové, která propaguje Polyamory – milostný vztah k několika lidem současně se souhlasem všech zúčastněných. Iniciátoři jsou přesvědčeni, že do září sesbírají 40 tisíc podpisů, což je počet potřebný k tomu, aby se peticí zabýval parlament.

Trojnásobná matka Veenemansová připomíná, že „Nizozemí bylo prvním státem, který umožnil sňatky homosexuálů, a proto by mohlo také legalizovat vícečetná manželství“. Před dvěma lety vyvolala na toto téma diskusi vydáním knihy Ik hou van twee mannen (Miluji dva muže).

Aktivně se v hnutí projevuje skupina umělců, kteří chtějí vícečetná manželství propagovat při amsterdamské kulturní akci Mé jméno je Spinoza, v jejímž rámci se od května do září uskuteční výstavy, veřejné rozhovory i divadelní představení. Filozof Spinoza se narodil v Amsterdamu roku 1632 a je považován za průkopníka názorové svobody a tolerance.

Reklama

Výběr článků

Načítám