Hlavní obsah

VIDEO: Leváci slaví den levorukých

– PRAHA

Mezinárodní den levorukých slaví ve středu 13. srpna menšina leváků po celém světě. Tento unikátní svátek si leváci připomínají už od roku 1976. Ještě do roku 1967 bylo v českých školách zvykem leváky přeučovat na praváky, což se podle odborníků velmi často negativně projevovalo na jejich psychice. Levorucí byli nuceni podporovat méně dominantní hemisféru v mozku, což jim často mohlo přivodit například koktavost.

Foto: Profimedia.cz

Leváků je v lidské populaci přibližně 10 procent. Mezi muži je větší podíl leváků než mezi ženami.

Článek

V pražském Karlíně se slaví ve speciálním obchodě s předměty pro levoruké. Je to jediný kamenný obchod v Evropě, kam leváci mohou chodit nakupovat předměty pro svou potřebu. Lze tu najít například obrácené nůžky, otvíráky, vývrtky, pravítka, propisky, hrnky a další vymoženosti, které levorucí s radostí přivítají.

Na programu jsou soutěže ve zručnosti například loupání brambor a vystřihování loga levorukými nůžkami pravou rukou.

Většinově pravoruká společnost na specifické potřeby leváků často zapomíná. Kromě toho, že na trhu chybí levoruké varianty běžného náčiní, například škrabky na brambory, s leváky nepočítá ani mnoho úřadů či bank, které nutí u přepážek své levoruké klienty zápasit s propiskou připevněnou na pravé straně pultíku.

Levá hemisféra versus pravá

Levorukost podle obecně přijímané teorie souvisí s rozdělením mozku na dvě hemisféry – pravou a levou. Pravá řídí levou polovinu těla, levá naopak pravou. U praváků je tedy dominantní levá hemisféra mozku, u leváků pravá.

Leváků je mnohem méně než praváků. Podle odborníků je skutečných leváků pouhých 10 procent. Leváctví může být dědičné nebo je ovlivněno hladinou testosteronu (samčí pohlavní hormon) v období nitroděložního vývoje. K leváctví patří nerovnoměrnější vývoj v dětství než u praváků. Leváci mohou mít poruchy v učení, na druhé straně jsou však tvořivější a lépe zvládají prostorové, zrakové a matematické úlohy.

Někteří slavní leváci
Leonardo da Vinci - italský renesanční vědec, vynálezce a umělec
Napoleon Bonaparte - francouzský císař a vojevůdce
Johann Wolfgang Goethe - německý básník
Lewis Carroll - anglický spisovatel a matematik, autor Alenky v říši divů
Albert Einstein - fyzik, autor teorie relativity
Charlie Chaplin - americký komik
Paul McCartney - anglický kytarista, zpěvák a skladatel
Bill Clinton - bývalý americký prezident
Matt Groening - americký karikaturista, autor postaviček The Simpsons
Rafael Nadal - vynikající španělský tenista
Petr Čech - český fotbalový brankář

Výhodou může být levorukost pro některé sportovce, například tenisty, boxery, šermíře nebo hokejisty. Opačná orientace je totiž pro soupeře nezvyklá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám