Hlavní obsah

VIDEO: Leváci slaví den levorukých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní den levorukých slaví ve středu 13. srpna menšina leváků po celém světě. Tento unikátní svátek si leváci připomínají už od roku 1976. Ještě do roku 1967 bylo v českých školách zvykem leváky přeučovat na praváky, což se podle odborníků velmi často negativně projevovalo na jejich psychice. Levorucí byli nuceni podporovat méně dominantní hemisféru v mozku, což jim často mohlo přivodit například koktavost.

Foto: Profimedia.cz

Leváků je v lidské populaci přibližně 10 procent. Mezi muži je větší podíl leváků než mezi ženami.

Článek

V pražském Karlíně se slaví ve speciálním obchodě s předměty pro levoruké. Je to jediný kamenný obchod v Evropě, kam leváci mohou chodit nakupovat předměty pro svou potřebu. Lze tu najít například obrácené nůžky, otvíráky, vývrtky, pravítka, propisky, hrnky a další vymoženosti, které levorucí s radostí přivítají.

Na programu jsou soutěže ve zručnosti například loupání brambor a vystřihování loga levorukými nůžkami pravou rukou.

Většinově pravoruká společnost na specifické potřeby leváků často zapomíná. Kromě toho, že na trhu chybí levoruké varianty běžného náčiní, například škrabky na brambory, s leváky nepočítá ani mnoho úřadů či bank, které nutí u přepážek své levoruké klienty zápasit s propiskou připevněnou na pravé straně pultíku.

Levá hemisféra versus pravá

Levorukost podle obecně přijímané teorie souvisí s rozdělením mozku na dvě hemisféry – pravou a levou. Pravá řídí levou polovinu těla, levá naopak pravou. U praváků je tedy dominantní levá hemisféra mozku, u leváků pravá.

Leváků je mnohem méně než praváků. Podle odborníků je skutečných leváků pouhých 10 procent. Leváctví může být dědičné nebo je ovlivněno hladinou testosteronu (samčí pohlavní hormon) v období nitroděložního vývoje. K leváctví patří nerovnoměrnější vývoj v dětství než u praváků. Leváci mohou mít poruchy v učení, na druhé straně jsou však tvořivější a lépe zvládají prostorové, zrakové a matematické úlohy.

Někteří slavní leváci
Leonardo da Vinci - italský renesanční vědec, vynálezce a umělec
Napoleon Bonaparte - francouzský císař a vojevůdce
Johann Wolfgang Goethe - německý básník
Lewis Carroll - anglický spisovatel a matematik, autor Alenky v říši divů
Albert Einstein - fyzik, autor teorie relativity
Charlie Chaplin - americký komik
Paul McCartney - anglický kytarista, zpěvák a skladatel
Bill Clinton - bývalý americký prezident
Matt Groening - americký karikaturista, autor postaviček The Simpsons
Rafael Nadal - vynikající španělský tenista
Petr Čech - český fotbalový brankář

Výhodou může být levorukost pro některé sportovce, například tenisty, boxery, šermíře nebo hokejisty. Opačná orientace je totiž pro soupeře nezvyklá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám