Hlavní obsah

První miminka roku se narodila ve středních Čechách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLADNO/RAKOVNÍK

Prvními miminky letošního roku se podle dostupných informací stala středočeská děvčátka Alžběta Križovenská a Lucie Nepovímová, jež se narodila necelou minutu po půlnoci v Kladně a v Rakovníku. Alžběta se narodila přesně 50 vteřin po půlnoci. Loni se první děti narodily na jihu Moravy také hned v první minutě po tehdejší silvestrovské půlnoci.

Článek

Mezi prvními občánky, kteří se v úterý ve všech 13 krajích a v Praze narodili, je podle dostupných informací devět chlapců a šest děvčátek. Zajímavostí se může pochlubit Moravskoslezský kraj, kde se prvním novoročním miminkem stal vietnamský chlapeček Nam z uprchlického tábora ve Vyšních Lhotách. Narodil se ve frýdecko-místecké porodnici ve 02:10.

První noví občánkové letošního roku přišli na svět v jednotlivých krajích v době od první minuty po půlnoci do 06:45. Nejdéle na sebe nechala čekat první miminka v Pardubickém kraji: až v 06:45 se tam v nemocnici ve Svitavách narodila Michaela Nekvindová z Borové na Svitavsku, o 35 minut později spatřila světlo světa v chrudimské nemocnici Anežka Krpatová z Břehů u Přelouče. Skoro stejně dlouho čekali prvního letošního nového občánka v Libereckém kraji - v 06:35 se v liberecké porodnici narodila dívka Sára Nováková.

Dvě minuty po půlnoci se v Olomouckém kraji narodilo první miminko roku - holčička Jana přišla na svět v prostějovské porodnici. O dvě minuty později se narodilo první miminko Karlovarského kraje - Lukáš Picek. Ve Zlínském kraji se jako první narodila v Uherskohradišťské nemocnici pět minut po půlnoci holčička Barborka. První nový občánek Prahy se jmenuje Lukáš Kubát a spatřil světlo světa 15 minut po půlnoci ve Fakultní nemocnici Motol.

Prvním miminkem na jihu Čech byl Martin Černý z Plané nad Lužnicí, který se narodil 41 minut po půlnoci v táborské nemocnici. V 01:22 se v jihlavské porodnici narodilo první miminko Vysočiny - holčička Vanessa. První dítě v Ústeckém kraji se narodilo pravděpodobně v nemocnici v Chomutově. Chlapečka Romana tam přivítaly sestřičky na světě v 01:33.

V Královéhradeckém kraji se letošní první dítě narodilo v 01:56 ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové. Dívka Ema přišla na svět císařským řezem. Prvním miminkem Jihomoravského kraje byl chlapec Nikolo, který se narodil v 02:45 v nemocnici v Brně-Bohunicích. Prvním dítětem roku v Plzeňském kraji je chlapeček, který se narodil ve 02:55 v plzeňské fakultní nemocnici. Na žádost matky ale nemocnice neuvedla jeho jméno.

Porodné šlo po půlnoci dolů

Podle některých informací se mnoho rodiček snažilo přivést své potomky na svět ještě před příchodem Nového roku, a to kvůli tomu, že ode dneška budou mít nárok na menší mateřské příspěvky. Tyto změny prosadila vláda loni v rámci reformy veřejných financí, která platí ode dneška. V porodnicích však shodně důrazně popírali, že by dětem pomáhali na svět dřív, než byl jejich čas.

Porodné se dnešním dnem snižuje na 13 000 korun, a to na každé dítě. Dosud činilo 17 760 korun. Dvojčata dostávala 52 500 korun, nyní to bude 26 000 korun. Trojčata měla 78 750 korun, nově 39 000 korun. Změny jsou ode dneška i v mateřské dovolené, která bude třírychlostní. Rodiče si mohou volit, zda s dítětem zůstanou doma dva, tři, nebo čtyři roky. Při nejkratší rodičovské dovolené budou měsíčně pobírat 11 400 korun, při tříleté 7600 a při čtyřleté 3800 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám