Hlavní obsah

Nástupní mzda absolventa techniky může být i 40 tisíc korun

Novinky,

Ačkoli nezaměstnanost klesá a firmy stále ochotněji přijímají čerstvé absolventy škol, stále je mnoho těch, kteří hledají práci těžko. Jde především o absolventy humanitních škol, navíc bez dobré znalosti cizích jazyků. Uchazeči s technickým vzděláním a solidní jazykovou výbavou si ale mohou aktuálně z pracovních nabídek vybírat. Vydělat si mohou až 40 tisíc Kč měsíčně.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle analýzy personální agentury Grafton Recruitment je otevřených pozic určených přímo pro absolventy všeobecně málo. Často je však zaměstnavatelé přijmou, pokud dlouhodobě nemohou najít vhodného kandidáta s praxí.

Sedmkrát vyšší šance

Týká se to však téměř bez výhrad absolventů s technickým vzděláním. Šance získat práci mají absolventi technických škol sedmkrát vyšší než absolventi škol humanitních.

Pokud neznají cizí jazyky, ani podpora jim nepomůže.
Jitka Součková, Grafton Recruiment

Například v Ústí nad Labem a Českých Budějovicích agentura neregistruje pro absolventy s humanitním zaměřením žádnou pozici, zato pro absolventy technických oborů jich má několik desítek.

„I když existuje celá řada programů podporujících zaměstnanost absolventů, vidět je jasný trend – pokud neznají cizí jazyky, ani podpora jim nepomůže,“ řekla Jitka Součková, marketingová manažerka agentury.

Pro absolventy humanitních oborů dnes představují ideální zaměstnání podnikové služby. Znalost jazyků je zde samozřejmě zcela klíčová.

K nejvhodnějším a také nejčastějším pozicím pro absolventy v současné době patří konstruktér, vývojář, tester, pracovník v administrativě či v zákaznických službách, finanční analytik, administrátor lidských zdrojů (HR), logistik, účetní, inženýr kvality, technolog, elektroinženýr, technolog, obchodník, nákupčí, operátor v centru služeb či produktový manažer.

Mzdy se mohou lišit o desítky procent

Nejvyšší nabízená mzda pro absolventa VŠ technického směru se v závislosti na regionu pohybuje mezi 30 až 40 tisíci korun hrubého měsíčně.

Danou skutečnost potvrzuje i ředitel společnosti Monster Career Petr Kubačka. „Na jedné straně je tedy určitě spokojený absolvent, na straně druhé může tato situace přibrzdit tempo růstu celé ekonomiky, protože firmám s rostoucími mzdovými náklady bude klesat konkurenční výhoda,” uvedl.

Humanitně zaměřený vysokoškolský absolvent by měl počítat s nižší nástupní mzdou, která se podle informací z regionů pohybuje maximálně mezi 25 až 32 tisíci korun hrubého měsíčně.

V Praze může absolvent se znalostí dvou cizích jazyků dostat až 32 tisíc v HR administrativě v podnikových službách, v Brně si v zákaznické podpoře vydělá až 28 tisíc, ve Zlíně na stejné pozici až 26 tisíc a v Českých Budějovicích činí obvyklá mzda pro absolventa v roli účetního či právníka až 25 tisíc.

„Pozorujeme také zvýšený zájem cizinců o práci v České republice, kdy rostoucí mzdy a stabilní prostředí láká čím dál tím větší počet lidí převážně ze zemí EU,” doplnil Kubačka.

Úroveň absolventů a výběr VŠ

Podle jakých kritérií zaměstnavatelé uchazeče z řad absolventů hodnotí? Především podle typu studia, včetně úrovně konkrétní školy a jazykové vybavenosti a případného osobního pohovoru. Dále se řada firem rozhoduje podle praxe při studiu, stáže v zahraničí, tématu diplomové práce, zájmů při škole a tzv. měkkých dovedností.

V poslední době je stále patrnější rozdíl mezi absolventy z různých VŠ, stejně jako mezi magisterskou a bakalářskou úrovní. Správná volba vysoké školy se tak stává důležitým kariérním krokem.

Část absolventů má nepřiměřené finanční nároky a příliš vysoké sebevědomí. Řada odborníků doporučuje pracovníkům s krátkou praxí měnit místo častěji než těm zkušeným, aby se rychleji rozvíjeli. Výhodou absolventů naopak je, že si nepřinášejí špatné návyky z předchozích zaměstnání, existuje tedy možnost si je „vychovat“ a rozvíjet dle potřeb firmy.

Reklama

Související články

Málo placení státní zaměstnanci si polepší

Nepedagogičtí pracovníci v regionálním školství, zaměstnanci v kultuře nebo sociální pracovníci, kteří pobírají podle pravidel nejnižší mzdy, by měli od...

Výběr článků

Načítám