Hlavní obsah

Robotická automatizace zlevňuje a urychluje práci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Centra sdílených podnikových služeb v České republice ve stále větší míře využívají technologie pokročilé automatizace, které dokážou eliminovat rutinní činnosti. Lidská práce v tomto sektoru se tak může soustředit na činnosti, které přinášejí přidanou hodnotu.

Foto: Profimedia.cz

Zaměstnanci nemusí řešit rutinní a nezajímavé činnosti a mohou se soustředit se na kreativní práci.

Článek

Podle analýzy mezinárodní organizace certifikovaných finančních specialistů (ACCA) představuje softwarové řešení finančních operací přibližně pouhou devítinu nákladů v porovnání s tím, kdyby stejnou činnost musel vykonávat člověk. Pokud se k tomu připočte vyšší rychlost a spolehlivost transakcí, návratnost investice do automatizace procesů se může pohybovat už v řádu 6–12 měsíců.

Rovněž asociace ABSL, která sdružuje společnosti působící v segmentu sdílených podnikových služeb v ČR, si nechala zpracovat průzkum, který ukazuje míru automatizace v tomto oboru a přínosy, které s sebou tento fenomén nese.

Profitují zaměstnanci i zákazníci

„Z nasazení robotické automatizace následně profitují nejen zaměstnanci, kteří nemusí řešit rutinní a nezajímavé činnosti a mohou se soustředit na kreativní práci, ale především zákazníci, kterým se dostane lepších služeb,“ okomentoval závěry průzkumu Jonathan Appleton, ředitel asociace ABSL, a dodal:

„Robotická automatizace je dnes skutečným fenoménem. Dokonce se v souvislosti s ní hovoří o trendu Průmysl 4.0 či čtvrté průmyslové revoluci. I když mnozí analytici varují, že kvůli zavádění automatizace může dojít k úbytku pracovních míst, segment sdílených podnikových služeb patří k sektorům, které dokazují, že tento trend dává smysl a přináší mnoho benefitů, včetně vzniku nových služeb.“

Vyšší nároky na kvalifikaci

K určitému posunu dochází v tomto odvětví z hlediska požadavků na kvalifikaci zaměstnanců. Vedle jazykové vybavenosti je důraz kladen i na další schopnosti umožňující přinášet přidanou hodnotu: komunikační dovednosti, kritické myšlení, schopnost spojovat znalosti z více oborů, ale i konkrétní pokročilé technické znalosti. V souvislosti s robotizací se jedná samozřejmě například o schopnost příslušné automatizované řešení vytvořit, nasadit, udržovat a dále rozvíjet.

Česko je na špici

Sdílené podnikové služby dnes výrazně rostou především v zemích, které mohou nabídnout kvalifikovanou pracovní sílu. Jak ukázal předcházející průzkum asociace ABSL, ČR v tomto segmentu roste nejrychleji z celého regionu střední a východní Evropy (CEE). Za rok 2015 realizovaly sdílené podnikové služby v ČR obrat 75 miliard Kč, což představuje přibližně 1,5 % HDP České republiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám