Hlavní obsah

Česká mládež nechce pracovat

Novinky, kil

První vydělané peníze, disciplínu, ale i nové přátele - to vše získá ročně zhruba 300 tisíc mladých lidí na brigádě. V Česku nabízí krátkodobé pracovní úvazky mladým lidem od 15 let řada firem, zájem českých dětí o brigády však klesá.

Foto: Profimedia.cz

U nás chodí na brigádu stěží každý dvacátý mladistvý.

Článek

Statistiky hovoří jasně: děti střední a jižní Evropy nemají o brigády na rozdíl od svých severoevropských vrstevníků zájem. U nás chodí na brigádu stěží každý dvacátý mladistvý. Přitom místa by pro ně byla. Na řadu tak přichází role rodičů.

Součást finančního vzdělání

„Chození na brigádu je jedním z důležitých momentů finančního vzdělání a pochopení hodnoty peněz. Pomáhá dětem, aby si nejen uvědomily hodnotu peněz ve chvíli, kdy si šetří třeba na nové kolo, ale aby přenesly tuto zkušenost i do dalšího života,“ komentuje situaci Pavla Hávová, tisková mluvčí ČSOB s dovětkem, že dětem je třeba věci vysvětlovat a průběžně je motivovat.

Chlapci jsou ohroženější

„Motivace vychází jednak z vnějších potřeb – potřebuju peníze, ale také z vnitřních – jsem na sebe hrdý, že jsem to zvládl. Rodiče by měli pracovat s obojím a děti učit, že v práci mohou získat mimo peněz i seberealizaci,“ vysvětluje psychoterapeutka Jana Tamchynová.

Pokud dítě touží po kole nebo po značkovém oblečení, je dobré mu nabídnout, že půlku dostane a druhou půlku si vydělá. Ohroženější jsou dle psychologů více chlapci.

„Je to tak trošku spojeno s novodobým fenoménem superochranitelských matek, které se snaží umetat především svým synům cestičku do života a ve značné většině eliminují tlak otce na to, aby synek vylétl z hnízda,“ připomíná Tamchynová a dodává: “U dcer je to jiné. Od nich matky vyžadují výkon a samostatnější přístup, dcery se také snaží z matčina vlivu rychleji vymanit.“

S kamarádem to půjde líp

Někdy je dobré podpořit potomka, aby si hledal práci společně s kamarádem. Mohou se pak v práci „hecovat“, ale i postěžovat si navzájem. Sdílení jim pomáhá překonat počáteční obavy a malou sebedůvěru.

Při zapojování mladistvých do práce je velmi důležitá důslednost. „Může se stát, že se třeba potomek zadluží u kamaráda, aby vás donutil dát mu na jeho vysněnou věc peníze. Pak je ale třeba „nechat ho v tom vykoupat“ a vyřešit celou situaci třeba i s ostudou, aby dotyčný pochopil, že musí začít fungovat jako samostatně výkonná jednotka,“ zdůrazňuje Jana Tamchynová.

Správný výběr firmy

Velké firmy hledají brigádníky po celý rok. Většinou se pochopitelně jedná o nekvalifikované práce nebo výpomoc, přesto byste měli dobře zvážit jakou brigádu vybrat, aby k ní mělo dítě aspoň částečný vztah.

Má-li dcera ráda psaní na počítači, bude jí více sedět administrativní výpomoc než práce ve skladu. Pokud syn studuje obor kuchař/číšník, mohl by na brigádě přijít k zajímavé praxi.

„U nás brigádníci oceňují nejvíce to, že si mohou sami vybrat, ve které směně chtějí pracovat a chválí si i skvělý kolektiv. V neposlední řadě je tu ale také možnost rychlého kariérního postupu. Není výjimkou, že u nás dělají schopní mladí lidé manažery restaurace třeba již ve dvaceti letech,“ komentuje situaci Linda Šefčíková, HR manažerka McDonald´s.

Za jakých podmínek na brigádu

Legislativní minimum nejspíš každý zná, ale pro jistotu připomínáme: Na brigádu může jít ten, kdo ukončil základní vzdělání a dosáhl věku 15 let. Do 18 let je práce omezena na 40 hodin týdně buď na dohodu o provedení práce, nebo na dohodu o pracovní činnosti. Obě tyto dohody je třeba mít písemně, jinak neplatí. V tomto typu pracovního poměru je možné dostat výpověď bez udání důvodu, přičemž výpovědní lhůta je 15 dní od doručení výpovědi. Za stejných podmínek je možné ukončit vztah i obráceně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám