Hlavní obsah

Češi si nejvíce váží lékařů, nejméně uklízeček a poslanců

Češi si nejvíce váží lékařů, vědců, zdravotních sester a učitelů. Nejmenší prestiž mají mezi veřejností naopak uklízečky, poslanci, sekretářky, prodavači, kněží a novináři. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro průzkum veřejného mínění (CVVM), který porovnává 26 vybraných profesí.

Foto: Profimedia.cz

Průměrná prestiž lékařské profese je 90,2 bodu.

Článek

Lidé mohli jednotlivá povolání ohodnotit na stupnici od jednoho do 99 bodů. Lékaři jsou na čele žebříčku dlouhodobě, a to většinou s více než desetibodovým odstupem. Letos jim 44 procent dotázaných udělilo maximální hodnocení, průměrná prestiž lékařské profese je 90,2 bodu. Druzí vědci získali 77,2 bodu a 14 procent maximálních hodnocení.

Poslanci a ministři si polepšili, novináři naopak

Žebříček vykazuje dlouhodobě jen malou proměnlivost. Výrazným propadem stále prochází novinář, který si za 12 let pohoršil o 12 bodů na průměrných 41,2 bodu. Proti poslednímu průzkumu v červnu 2013 si o zhruba šest bodů na 31,2 bodu polepšil poslanec a přeskočil tak uklízečku, která letos získala 28,9 bodu. Výrazně lépe lidé hodnotí ministry, kteří získali 46,5 bodu, téměř o devět více než před třemi roky.

„Změny mezi roky 2013 a 2016 dokládají, že současný stav naší politické scény je hodnocen lépe, především co se týká vládní garnitury, avšak i parlament si u veřejnosti mírně polepšil," uvedlo CVVM.

Hodnocení je podmíněno vzděláním

Lidé s vyšším vzděláním významně výše hodnotí prestiž vysoce kvalifikovaných profesí, ale výrazně níže hodnotí nekvalifikovaná povolání. Mezi dotázanými s nižším vzděláním je to přesně naopak. Hodnocení prestiže poslanců je také významně podmíněno vzděláním, ovšem u prestiže ministrů se rozdíly vyrovnávají. Průzkum se uskutečnil od 8. do 15. února a zúčastnilo se ho 1080 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám