Hlavní obsah

Firmy v Pardubickém kraji marně usilují o zaměstnance z Ukrajiny

Někteří velcí zaměstnavatelé v Pardubickém kraji si stěžují na nesnáze při získávání pracovníků z Ukrajiny. Na vině je prý hlavně systém Visapoint pro registraci cizinců, který téměř nefunguje. Podle Svazu průmyslu mají podobné zkušenosti i další české firmy, náprava se nedaří.

Foto: Profimedia.cz

Do 2008 fungovalo zaměstnávání ukrajinských pracovníků v Česku vcelku uspokojivě.

Článek

"Nikdo není schopen k nám oficiální cestou dostat technika nebo dělníka. Pověření pracovníci seděli u systému Visapoint třeba celou noc, nedalo se na něj dostat, a když se to nakonec přece jen podařilo, oznámil jim program, že je kapacita vyčerpaná," uvedl ředitel společnosti Isolit Bravo z Jablonného nad Orlicí Kvido Štěpánek. Podle něj se přitom na Ukrajině objevují inzeráty, že za úplatu několika tisíc euro někdo pracovníka do systému zapíše.

Původně systém fungoval

Isolit Bravo využíval zaměstnávání ukrajinských pracovníků bez větších problémů od roku 1995 do 2008, kdy fungovalo zaměstnávání ukrajinských pracovníků vcelku uspokojivě. Do firmy jich tehdy přišlo asi 50, z nich zhruba polovina v Jablonném stále pracuje. "Máme v tuto chvíli 25 Ukrajinců z východní části postižené boji, kteří se k nám nemohou dostat," dodal Štěpánek.

Mají pracovníky až z Nepálu

Podobné stížnosti zaznívají i od majitele firmy na výrobu technických tkanin Svitap J.H.J. Svitavy Jana Heřmanského. "Řada firem má venku vybrané lidi, kterým se brání, aby do Česka vstoupili. Systém Visapoint se čas od času na velmi krátkou dobu spustí, pár lidí se stihne přihlásit a zase to skončí. Našemu personálnímu řediteli se za půl roku podařilo touto cestou zaregistrovat jediného pracovníka," stěžoval si Heřmanský. Ve Svitapu kvůli nedostatku tuzemských dělníků pracují zaměstnanci z Mongolska, nedávno se firmě podařilo získat pět Nepálců. "Největší zájem bychom ale měli o Ukrajince," doplnil Heřmanský.

Proti jsou prý odbory

Firmy z Pardubického kraje intervenovaly za nápravu věci s pomocí svých senátorů na ministerstvu vnitra a ministerstvu zahraničí, avšak bezvýsledně. Marné bylo i úsilí Svazu průmyslu. "Ministerstva naše potřeby chápou, odbory jsou ale proti," uvedla ředitelka zaměstnavatelské sekce Svazu průmyslu Jitka Hejduková.

Podle ní odbory argumentují velkým počtem nezaměstnaných v Česku a obavou z "dumpingových" mezd zahraničních pracovníků. Oba důvody Hejduková ale považuje za ochranářské klišé. Podle ní například některé české firmy z oboru IT čekaly na registraci ukrajinských pracovníků osm měsíců, potom snahu vzdaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám