Hlavní obsah

Pití kávy má své zákonitosti

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníky kávy můžeme rozdělit do dvou skupin – na ty, kdo kávu zbožňují díky její chuti, a ty, kteří se potřebují během pracovního dne „nakopnout“. Pokud se řadíte do druhé skupiny, mohlo by vás zajímat, kdy je nejlepší tělu energii dodávat, neboť i dobře míněný šálek může být k ničemu, dáte-li si ho ve špatnou denní dobu.

Foto: Profimedia.cz

Ideální čas na kávu je ve chvíli, kdy se hladina kortizolu snižuje.

Článek

„Je obecně známo, že kofein pomáhá udržet naši pozornost. Častokrát po kávě sáhneme právě tehdy, když se cítíme unavení a potřebujeme povzbudit. Háček je v tom, že lidské tělo produkuje látku velmi podobných účinků – kortizol. Tělo zpracovává tento hormon přednostně před kofeinem, a proto pokud je v těle hladina kortizolu na maximu, kofein tělem pouze projde bez jakýchkoli účinků,“ vysvětluje Luboš Martínek, ředitel společnosti CrossCafe Original.

Ideální čas na šálek

Nejvyšší hladinu kortizolu máme hned po probuzení a nejméně je ho v těle naopak večer před spaním. Drobné výkyvy je možné pozorovat i během dne. Takzvané životabudiče, jako například káva, by měly přijít ve chvíli, kdy se hladina hormonu snižuje. Ideální čas pro kávu je tedy spíše dopoledne, než brzo ráno (mezi 9. a 10. hodinou) a pak během odpoledne (mezi13:30 až 17. hod.)

Před spaním kávu raději ne

Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin (EFSA) jsou tři až čtyři šálky kávy denně pro zdravého dospělého člověka naprosto v pořádku. Pozor bychom si měli dát naopak na pití kávy před spaním. "Konzumace kávy může u citlivých jedinců působit negativně na kvalitu spánku. Tito lidé by se měli pití kávy vyvarovat zejména v intervalu kratším než šest až osm hodin před tím, než se uloží ke spánku," upozorňuje praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám