Hlavní obsah

Zájem škol o jazykové pobyty v zahraničí roste

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Své žáky a zaměstnance chce na jazykový kurz do zahraničí letos poslat čtyřikrát více ředitelů škol než vloni. Největší zájem je v případě angličtiny o kurzy ve Velké Británii a na Maltě, která v létě nabízí také možnosti koupání. Vyplývá to ze statistik Student Agency, zprostředkovatele školních zájezdů a jazykových kurzů.

Foto: Profimedia.cz

Největší zájem je o kurzy angličtiny.

Článek

„Zájem, s jakým se setkáváme v letošním roce ze strany škol, je mimořádný. V meziročním srovnání máme čtyřikrát více poptávek. Tak výrazný nárůst připisujeme aktuální dotační výzvě ministerstva školství. Školy mají jedinečnou šanci získat 200 tisíc až jeden milion korun na jazykové vzdělávání svých žáků i učitelů na jazykových školách v zahraničí,“ vysvětluje ředitelka jazykových pobytů Student Agency Naďa Málková.

Řada škol podle ní žádá v rámci dotační výzvy peníze na všechny typy pobytů – mají zájem o balíček pobytů pro žáky, učitele a v některých případech také o stínování výuky na zahraničních školách,“ vysvětluje Málková.

Náklady jsou plně hrazeny

Škola, která naplní všechny podmínky dotačního titulu, dostane proplaceno sto procent nákladů spojených s jazykových kurzem. „U kurzu pro žáky dotace pokryje cenu kurzu, náklady na cestu i ubytování a stravu v hostitelské rodině, ale také pojištění nebo vstupné do památkových objektů a na další kulturní akce, kam děti zamíří po vyučování. Jazykové kurzy v zahraničí jsou tak díky dotacím dostupné i pro děti, jejichž rodiče by si klasický kurz nemohli dovolit,“ vypočítává jednu z hlavních výhod Málková. Z projektových peněz mohou školy navíc zaplatit i náklady související s pedagogickým dozorem žáků v zahraničí nebo se suplováním na domácí škole.

V zájmu vede angličtina

Největší zájem je o kurzy angličtiny – volí ji 85 procent škol. Deset procent žáků a učitelů má zájem o němčinu, zbylých pět procent pak připadá na francouzštinu a španělštinu. „Dotace jsou omezený pouze na jazykové školy v Evropské unii. Školy nejčastěji poptávaly výuku ve Velké Británii a na Maltě, která je v létě hodně zajímavou destinací. Oblíbené jsou také kurzy v Irsku,“ připomíná Naďa Málková.

Pozor na superlevné kurzy

Školy by se však při výběru kurzů neměly orientovat pouze podle ceny, ale měly by si pečlivě si prostudovat, co všechno kurz zahrnuje. „Cenu kurzu ovlivňuje například jeho intenzita nebo počet studentů ve skupině. Na trhu se objevují i nápadně levné kurzy, jenže to může být kvůli tomu, že výuku nevede kvalifikovaný lektor nebo že hodiny probíhají ve velkých studijních skupinách. A v tom, co dá klientovi lekce v desetičlenné a dvacetičlenné skupině, je velký rozdíl,“ varuje Naďa Málková.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám