Hlavní obsah

Nevypínání počítačů se firmám prodraží

Právo, kil

Bezmála třetina počítačů ve středoevropských firmách zůstává zapnutá i přes noc, což má podstatný vliv na spotřebu elektrické energie. Nejlaxnější jsou zaměstnanci na Slovensku, kde nechávají počítač zapnutý po odchodu z práce v 55 % oslovených firem. V Česku běží naprázdno počítače ve více než třetině firem (36 %).

Foto: Profimedia.cz

V Česku běží naprázdno počítače ve více než třetině firem.

Článek

Nejúsporněji se chovají zaměstnanci v Maďarsku a v Polsku, kde se tímto způsobem plýtvá energií jen 17 % firem. Výsledky přinesl průzkum společnosti Intel realizovaný v 576 firmách čtyřech středoevropských zemí v únoru a březnu 2015.

O aktualizace nejde

Průzkum do značné míry popírá převládající mínění, že počítače jsou mimo pracovní dobu v provozu hlavně z důvodu softwarových aktualizací a počítačové správy. „Nejvíce napilno mají IT administrátoři na Slovensku, kde mimo pracovní dobu provádí počítačovou správu 44 % firem. Naopak v ČR to je méně než každá pátá firma (17 %), v Polsku a Maďarsku méně než čtvrtina (shodně 24 %),“ uvádí Petr Ulvr, obchodní manažer společnosti Intel pro Českou a Slovenskou republiku.

Čeští „ajťáci“ nemají motivaci šetřit

Česká republika je podle něj také na konci žebříčku v pořadí motivovanosti IT oddělení k vytváření úspor elektrické energie. V bezmála dvou třetinách (64 %) českých firem není IT oddělení na spotřebě, kterou informační technologie zkonzumují nijak zaangažováno. Obdobná situace je v Polsku (60 %) a na Slovensku (54 %). Pouze v Maďarsku většina firem (52 %) své IT k úsporám motivuje.

Nenápadní žrouti

Přitom přes noc zapnuté počítače, zejména PC, které stále ve firmách výrazně převažují nad úspornými mobilními zařízeními typu notebook či ultrabook, jsou nenápadnými žrouty elektrické energie. Spotřeba stolního počítače staršího pěti let se pohybuje na úrovni 11 Kč za den, a to i v případě, že vypneme monitor. Nechává-li zaměstnanec takový starší stolní počítač běžet i o víkendech, svátcích a dovolené, není nic výjimečného, že se jeho roční účet za provoz počítače přehoupne přes čtyři tisíce korun.

Pomohou technologie

S ohledem na zbytečné plýtvání energiemi ve firmách vznikla technologie Intel vPro, která umí vzdáleně vypnout počítač na konci pracovního dne a i v tomto vypnutém stavu zajistit jejich každodenní servis, opravy a aktualizace. Pokud firma podle uvedené analýzy vzdáleně vypne stolní počítače na dvanáct hodin mezi šestou večerní a šestou ranní, sníží tím svůj účet za jejich provoz až o 30 %.

„Převedeme-li to do finanční roviny, u středně velké firmy se stovkou starších stolních počítačů tato konkrétní úspora s velkou pravděpodobností překročí 100 000 Kč ročně,“ shrnuje přínosy úsporné technologie Petr Ulvr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám