Hlavní obsah

Nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců je hlavně ve vývoji a v IT

Největší nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců je na českém pracovním trhu ve vývoji, v technologiích a v informačních technologiích. České firmy přitom shánějí stále více kvalifikovaných zaměstnanců, růst poptávky po specialistech je patrný od poloviny roku 2014. Vyplývá to z průzkumu pro letošní rok, který zveřejnila poradenská společnost Hays.

Foto: Profimedia.cz

V technologiích dominuje vliv automobilového průmyslu.

Článek

V sektoru IT zaznamenala Hays růst platů, i poptávky po uchazečích. Absolventi vysokých škol se zaměřením na IT jsou jedni z nejlépe ohodnocených při vstupu na trh práce. Výběrová řízení jsou ale náročnější a požadavky na kandidáty se zvyšují. Firmy po nich požadují technické dovednosti, jazykové znalosti i zkušenosti z konkrétních odvětví.

Vliv automobilového průmyslu je zásadní

U vývoje a technologií dominuje vliv automobilového průmyslu, kde zavedené závody zvyšují objem výroby. Společnosti se potýkají s nedostatkem specialistů a příležitost tak dostávají absolventi. Firmy také posilují vlastní vzdělávací programy.

Vysoká zůstává i poptávka po obchodnících a firmy jsou otevřeny i náboru absolventů či mladých uchazečů bez zkušenosti. Manažerské obchodní pozice se vyznačují velkým rozptylem ve finančním ohodnocení. Obchodní manažeři si mohou vydělat 50 000 i 250 000 Kč měsíčně.

Ke slovu se opět dostává personalistika

Roste význam míst v personalistice, protože se HR manažerské funkce stávají součástí nejužšího vedení firem a podílí se tak na spolurozhodování o budoucím rozvoji společnosti, uvedl výkonný ředitel Hays Ladislav Kučera. Platy v oboru však spíše stagnují, v některých případech i klesají.

Letošek slibuje pozitivní vývoj

Nezaměstnanost v Česku v únoru klesla na 7,5 procenta z lednových 7,7 procenta. Bez práce bylo 548 117 lidí. Počet volných pracovních míst vzrostl o 6700 na 68 971. Nezaměstnanost by měla klesat i v dalších měsících. Podle Kateřiny Sadílkové, která je pověřena řízením Úřadu práce ČR, jsou letošní čísla mnohem pozitivnější než loňská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám