Hlavní obsah

Zájem o zaměstnávání přes agentury roste

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poptávka po agenturních zaměstnancích za poslední rok vzrostla o 18 %. Vyplývá to ze statistik české personální agentury Grafton Recruitment.

Foto: Profimedia.cz

Tři čtvrtiny dotázaných by práci přes agenturu přijaly bez větších výhrad.

Článek

Velcí čeští zaměstnavatelé, především z řad výrobních či logistických firem, mají v průměru 20 % zaměstnanců najatých přes agenturu. V loňském roce našlo přes agentury práci přes 250 000 Čechů, stále jsme však v tomto ohledu pod evropským průměrem. Podle údajů Odborového svazu KOVO pracuje v Evropě 1,6 procenta lidí z pracující populace přes pracovní agentury, v České republice jde asi o 0,9 procenta. Poslední rok byl ale ve znamení růstu. Důvodů je hned několik.

Zajištění nedostatkových techniků

„Zatímco v dřívějších letech využívaly české firmy agenturní zaměstnance především pro větší flexibilitu při propouštění, dnes jsou agentury využívány i jako zdroj kvalitních zaměstnanců, kterých je aktuálně nedostatek, a to především v technických oborech a ve výrobě,“ připomíná Michal Navrátil z agentury Grafton Recruitment.

K dalším důvodům pak patří skutečnost, že zaměstnanci jsou v současnosti legislativně lépe chráněni a lépe funguje také osvěta – neseriózní agentury, které se pohybují na hranici zákona, jsou nyní více na očích a zaměstnanci už vědí, na co si dát pozor.

Nejen dělnické profese

Ze statistik Grafton Recruitment vyplývá, že v regionech se agenturní zaměstnávání většinou týká dělnických pozic – tzv. modrých límečků. „V Praze či Brně běžně obsazujeme také bílé límečky, tedy lidi, kteří pracují na různých pozicích v kancelářích, ať už se jedná o operátory v call centrech, asistentky, pracovníky v centrech technické podpory a podobně,“ říká Michal Navrátil.

Zájem uchazečů o zaměstnání přes agenturu rovněž roste. „Kandidáti chápou, že je to další možnost, jak získat práci. Důležitá je pro ně zejména možnost přechodu do kmenového stavu firmy po uplynutí určité doby,“ vysvětluje Michal Navrátil.

Špatná pověst agentur přetrvává

Z posledního průzkumu agentury Grafton Recruitment mezi více než 2000 uchazečů o práci vyplynulo, že tři čtvrtiny (74 %) z nich by práci přes agenturu přijaly bez větších výhrad. Pouze 18,6 % by v žádném případě takovou práci nepřijalo. Kandidáti se v tomto ohledu nejvíce obávají nesprávného a nepravidelného vyplácení mzdy.

Agenturní zaměstnávání hodlá nyní stát více regulovat, a to prostřednictvím komplexní novely právní úpravy zprostředkování zaměstnání agenturami práce, zpracované mimo jiné i na základě jednání a závěrů Pracovní skupiny Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám