Hlavní obsah

Vítěz fyzikální olympiády je z Ledče nad Sázavou

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice se na čtyři dny staly českým centrem fyziky. Padesátka nadaných studentů středních škol totiž na zdejším gymnáziu J. V. Jirsíka řešila v rámci 56. ročníku fyzikální olympiády zajímavé úlohy. Nejlépe se letos s příklady „poprali“ Tomáš Fiala z Ledče nad Sázavou, Daniel Demovič z Prahy a Matěj Konečný z Českých Budějovic.

Foto: archiv AMI Communications

Úspěšní účastníci olympiády. Vítěz Tomáš Fiala v horní řadě zcela vlevo.

Článek

Nejlepší řešitelé budou tradičně reprezentovat ČR na mezinárodní soutěži, která se letos v červenci uskuteční v indické Bombaji. Od Skupiny ČEZ, která je partnerem soutěže, získali tři nejúspěšnější účastníci 10 tisíc korun na další rozvoj.

Chtělo to něco navíc

„Úlohy byly poměrně složité a vyžadovaly něco navíc oproti klasickým hodinám ve škole. Bylo zde ale padesát stejně chytrých lidí, kteří by za normálních okolností nakonec vyřešili všechny úkoly. Mně to tentokrát sedlo nejvíce,“ poznamenal ke svému úspěchu Tomáš Fiala. Na stupních vítězů ho doplnili Daniel Demovič z Gymnázia Jana Keplera v Praze a Matěj Konečný z Gymnázia Jírovcova v Českých Budějovicích.

Češi vozí pravidelně medaile

Žáci a studenti vždy bojují nejprve o postup ze školních do krajských kol, z nichž ti nejlepší postoupí do celostátního kola. Nejúspěšnější řešitelé z celé republiky pak dostanou možnost reprezentovat Českou republiku v mezinárodní soutěži – letos mladí fyzici pojedou do Indie. Z těchto mezinárodních soutěží Češi vozí pravidelně medaile. Z loňského ročníku mezinárodní fyzikální olympiády v Kazachstánu přivezli tři cenné kovy.

Fyzice se věnují i ve volném čase

Organizaci celostátního kola fyzikální olympiády si vzal letos na starost Jaroslav Koreš, který je učitelem na Gymnáziu J. V. Jirsíka. „Všichni účastníci celostátního kola mají můj respekt. Nejen že zvládli úspěšně krajská kola, ale jejich zájem o fyziku je takový, že byli ochotni sem přijet ve svém volném čase. Přitom právě fyzika je dnes mezi studenty málo oblíbená. Proto jsme se pro ně snažili připravit zajímavý program, včetně exkurzí do areálu Jaderné elektrárny Temelín a provozů firmy Robert BOSCH,“ řekl k průběhu olympiády Jaroslav Koreš.

Olympiádu podporuje ČEZ

Skupina ČEZ je partnerem Jednoty českých matematiků a fyziků již pátým rokem, pravidelně přispívá na organizaci matematických a fyzikálních olympiád a věnuje vítězům celostátních kol finanční odměnu na jejich další vzdělávání. Snaží se tak podporovat studenty, kteří mají potenciál stát se v budoucnu technickými odborníky.

Techniků je nedostatek

„Mladých lidí s technickým vzděláním je v posledních letech nedostatek. Fyzika a matematika jsou perspektivní předměty, které ale žákům základních a středních škol nahánějí spíše hrůzu. Skupina ČEZ proto finančně podporuje obě olympiády a navíc nabízí zapojeným školám možnost zúčastnit se soutěže o příspěvek 200 tisíc korun na speciální Oranžovou učebnu pro výuku technických předmětů.,“ uvedl Pavel Puff, manažer útvaru strategický nábor Skupiny ČEZ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám