Hlavní obsah

Poradna: Kolik můžu čerpat dovolené při kratší pracovní době?

Dovolená patří pro řadu zaměstnanců k tomu nejpříjemnějšímu, co pracovní poměr přináší. Pokud zaměstnanec pracuje na plný úvazek, dokáže si snadno spočítat, na jakou dovolenou má nárok a jak ji může čerpat. Co ale při zkrácených úvazcích, jak se postupuje tam?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Pracuji u zaměstnavatele se zkráceným úvazkem 2 dny v týdnu po 4 hodinách. Dle výpočtu mi vychází nárok na 4 dny dovolené za rok. Účetní mi ale tvrdí, že za každý můj pracovní den vyčerpám jeden den dovolené, protože dovolená se čerpá na směny, a ta moje má 4 hodiny. Jak se správně čerpá dovolená při zkráceném pracovním úvazku?

Právo na dovolenou

Zaměstnanci, který pracoval u zaměstnavatele v soukromé sféře po celý kalendářní rok, přiznává zákoník práce právo na placenou dovolenou v délce nejméně 4 týdnů v takovém roce. Řada zaměstnavatelů však svým zaměstnancům poskytuje delší dovolenou jako benefit. Zvláštní pravidla pro výpočet nároku na dovolenou platí, když zaměstnanec pracoval pouze po část roku.

Termíny čerpání dovolené rozvrhuje písemně zaměstnavatel a musí zajistit, aby zaměstnanec vyčerpal v kalendářním roce celý svůj nárok na dovolenou, pokud to jde. Zaměstnavatel při určení rozvrhu dovolených přihlíží zejména ke svým provozním potřebám a k oprávněným zájmům zaměstnance. Zaměstnanec by si tak rozhodně neměl plánovat dovolenou v určitém termínu (například si již koupit zájezd nebo obstarat ubytování), aniž by měl čerpání dovolené schváleno zaměstnavatelem.

Dovolená při kratší pracovní době

Pokud zaměstnanec dle dohody se zaměstnavatelem pracuje na zkrácený úvazek (tedy má tzv. kratší pracovní dobu), nemá to na jeho nárok na dovolenou zásadně vliv. I takový zaměstnanec má právo nejméně na 4 týdny dovolené za rok.

Rozdíl je ale v tom, že pro zaměstnance pracujícího na plný úvazek s rovnoměrně rozvrženou pracovní dobou 4 týdny odpovídají 20 dnům dovolené (4 týdny x 5 pracovních dní), zatímco pro zaměstnance pracujícího 2 dny v týdnu to znamená jen 8 dní dovolené (4 týdny x 2 pracovní dny). Obdobně pokud zaměstnanec pracuje ve čtyřhodinových směnách, znamená to, že i jeden den jeho dovolené jsou 4 proplacené hodiny.

Shrnutí

I při práci na zkrácený úvazek máte za kalendářní rok nárok nejméně na 4 týdny dovolené. To ve vašem případě, kdy pracujete 2 dny v týdnu po 4 hodinách, znamená za kalendářní rok nárok celkem na 8 dní dovolené po 4 hodinách. Váš zaměstnavatel se tak nemýlí, pokud vám odečítá za každý pracovní den volna jeden den dovolené, ale musí vám za kalendářní rok poskytnout celkem 8 takových dní placené dovolené.

Odpovídal Michal Vrajík z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám