Hlavní obsah

Absolventi VOŠ jsou s uplatněním převážně spokojeni

Novinky, kil

Absolventi vyšších odborných škol (VOŠ) jsou ve svém současném zaměstnání spokojeni, práce splňuje představy více než osmdesáti procent z nich. Alespoň to tvrdí publikace Přechod absolventů VOŠ do praxe a jejich uplatnění zveřejněná Národním ústavem pro vzdělávání.

Foto: Profimedia.cz

Zhruba 63 % absolventů VOŠ pracuje v oboru, který vystudovali.

Článek

Ve srovnání s absolventy středních škol se diplomovaní specialisté, jak zní titul absolventů VOŠ, uplatňují častěji v oboru. Zhruba 63 % z nich pracuje přímo v oboru, který vystudovali, dalších 18 % v oboru příbuzném. Do jiného oboru odchází 19 % absolventů.

Na pozici, která odpovídá dosažené úrovni vzdělání, přitom pracuje asi 65 % dotázaných. Zhruba 9 % absolventů VOŠ se domnívá, že jejich pozice vyžaduje VŠ vzdělání. Práci, na niž by stačila nižší kvalifikace, nalezlo 22 % respondentů.

Polovina by zvolila „vejšku“

Kdyby se absolventi mohli znovu rozhodovat, na jakou školu se přihlásí, 47 % z nich by opět volilo VOŠ, 53 % z nich by ale raději studovalo vysokou školu. Důvodem je uplatnění na trhu práce – absolventi vysokých škol mají ve srovnání s absolventy VOŠ vyšší platové ohodnocení a požívají vyšší prestiž ve společnosti.

„Důležitá je i návaznost v dalším studiu,“ vysvětluje autorka studie Jana Trhlíková z Národního ústavu pro vzdělávání. „Ne všechny vysoké školy uznají diplomovaným specialistům zkoušky absolvované na VOŠ a zvýhodní je při přijímacím řízení nebo následném studiu,“ dodává Trhlíková.

Pro třetinu byla VOŠ náhradním řešením

Studenti si volí VOŠ nejčastěji z důvodu zájmu o obor (87 %). Významným důvodem je také zájem o praktickou výuku a praxi v reálném pracovním prostředí v délce jednoho pololetí (69 %). Pro část studujících (35 %) je to ale i náhradní varianta po nepřijetí na vysokou školu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám