Hlavní obsah

Dětská univerzita nabízí poutavé poznání

Novinky, kil

Zvídavé děti, které si chtějí vyzkoušet jeden semestr studia na vysoké škole, se mohou prostřednictvím svých rodičů přihlásit na Dětskou univerzitu pořádanou Univerzitou Palackého (UP) v Olomouci. Registrace probíhá na webové adrese www.pevnostpoznani.cz.

Foto: Profimedia.cz

Účastníci obdrží na závěr diplom o absolvování.

Článek

Jednou z novinek oproti předcházejícím ročníkům je například přiblížení kultury a jazyka Španělska. „Do této jižní země děti nahlédnou prostřednictvím hudby, soutěží a dalších digitálních materiálů,“ řekla hlavní koordinátorka Michaela Kratochvílová.

Chemie v kuchyni

V jiném předmětu se zase dozvědí, jak lze vyšetřit rovnováhu, a zkusí si ji prověřit při různých cvičeních. „Posluchači se mohou těšit na velice oblíbenou Chemii v kuchyni, kdy si vyzkoušejí, jak lze zbavit vejce skořápky bez loupání nebo jak odbarvit limonádu. Budeme ale probírat také facebook, reklamace nebo si ujasňovat, proč je důležitý volný čas,“ doplnila Kratochvílová.

Na závěr obdrží diplom

Dětská univerzita je určena dětem od 8 do 12 let, které chtějí nahlédnout pod pokličku nejrůznějších vědních oborů. Absolvují deset interaktivních přednášek a na památku, kromě řady zážitků a poznatků, obdrží diplom o absolvování.

„Syn byl z přednášek nadšený. Zajímala ho hlavně historie a určitě by příště přivítal více přednášek tohoto zaměření. Sledujeme pravidelně popularizační akce olomoucké univerzity. Rádi jezdíme také na veletrh vědy a těšíme se na další podobné aktivity," řekla Tamara Komárková, maminka jedenáctiletého Matěje, který si Dětskou univerzitu vyzkoušel loni a do Olomouce za ní jezdil až z Bratrušova u Šumperku.

Jedna z klíčových aktivit

Univerzita Palackého v Olomouci považuje Dětskou univerzitu za jednu z klíčových popularizačních aktivit. „Program se již za pár měsíců přesune do unikátního prostředí nového vědeckého centra Pevnosti poznání, které právě dokončujeme,“ upřesnil vedoucí Centra popularizace Přírodovědecké fakulty UP Matěj Dostálek.

Studium je bezplatné

Imatrikulace se uskuteční 18. února v aule pedagogické fakulty. Posluchači se pak se studiem slavnostně rozloučí 6. května v Moravském divadle. „Univerzitu pořádáme od roku 2007. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že je kapacita plná během 14 dní po zahájení registrace. Proto by zájemci neměli s přihlášením otálet,“ upozornila hlavní koordinátorka aktivity. Každé dítě se může Dětské univerzity zúčastnit pouze jednou. Studium je bezplatné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám